Du är här

2018-03-08

ECB:s nya räntebesked – ändrar guidning

wysiwyg_image

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 73 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

ECB meddelar vidare att styrräntorna kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer under en utdragen period och klart längre än programmet för tillgångsköp.

Programmet för tillgångsköp, med månatliga köp om 30 miljarder euro, ska fortsätta åtminstone till slutet av september 2018, eller längre, och i varje fall till dess att det syns en uthållig justering av inflationsbanan som är förenlig med ECB:s inflationsmål.

ECB uppger även att de kommer att återinvestera kuponger och förfallande lån under QE-programmet och under en utdragen tid efter att det avslutats, vilket kommer att bidra till gynnsamma likviditetsförhållanden.

ECB tar däremot bort en tidigare fras, som funnits med en tid, om att de var redo att öka programmet vad gäller storlek och/eller tidsperiod om utsikterna skulle bli "mindre gynnsamma eller om de finansiella förhållandena inte skulle vara förenliga med ytterligare framsteg mot en uthållig anpassning av inflationsbanan".

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.