Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-24

Efter Aktiespararnas kritik: bara Nordea som inte ger ISK-ränta

wysiwyg_image

Foto: Joacim Olsson, vd för Aktiespararna

De senaste dagarna har såväl Swedbank som Handelsbanken meddelat att man inför ränta på ISK-konton. SEB ger sedan tidigare ränta. Därmed är det nu bara Nordea av storbankerna som håller kvar vid linjen att spararna inte får någon ersättning för likvida medel som man har på ISK-konton.
 
I samband med att Avanza, och senare även Nordnet, införde ränta på ISK-konton riktade Aktiespararna kritik mot storbankerna för att man inte följde efter. Detta har nu alltså, med undantag för Nordea, hörsammats.
 
”Ett ISK-konto är i första hand inte till för att ge spararen avkastning på likvida medel, där finns det andra och bättre alternativ. Det är ändå principiellt viktigt att bankerna ger ränta på sparmedel som de själva tjänar pengar på. Vi räknar nu med att Nordea följer efter de övriga storbankerna”, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.
 
Såväl Handelsbanken som Swedbank ger 0,5% ränta på ISK medan SEB ligger på 0,3%. Nordea ger inget besked om man planerar att införa ränta.

”På Nordea erbjuder vi för tillfället inte ränta på ISK-konton….Vi ser ständigt över vårt erbjudande och strävar alltid efter att vara konkurrenskraftiga”, säger Hugo Laigar på Nordeas pressavdelning.   

LÄS MERGränsen – då förlorar du pengar på att ha ISK-konto

LÄS MERSwedbank inför ränta på ISK-konto

Författare Göran Lind