Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2022-09-28

Efter raset i kursraketen - vd:n räds inte en kris

Tidigare börsraketen och småspararfavoriten Instalcos aktiekurs har halverats senaste året.
Vd Robin Boheman är dock optimist och pekar på att orderboken aldrig varit så välfylld.

Blir det byggkris kan man snabbt skala ned verksamheten med 20%", säger han i en intervju med Aktiespararen.

Drygt 120 företag inom installationsbranschen har serieförvärvaren Instalco på Stockholmsbörsens Large Cap-lista köpt på sig sedan starten 2014 – med bibehållen lönsamhet.

Och på börsen var det länge fest och kramkalas, mellan mars 2020 och september 2021 handlades aktien upp från runt 16 till närmare 100 kronor.

Men när bolaget handlades till runt 35 gånger vinsten – och inflationsspöket väckts ur en lång drömsömn – började investerarna att darra på manschetterna. Och samtidigt – i september 2021 – bytte bolaget vd. Grundaren och största ägaren Per Sjöstrand retirerade till styrelseordförande och lämnade över rodret till den då 37-årige finanschefen Robin Boheman. Sedan dess har aktiekursen halverats.

Tuffar på som tåget

Men om Robin Boheman – en av de allra yngsta cheferna på Stockholmsbörsens large cap-lista – känner sig stressad över kursraset, har han ett bra pokerface.

”Aktiemarknaden insåg kanske att en värdering på 35 gånger vinsten inte är så realistisk”, konstaterar han.

I ärlighetens namn kan dagens värdering på runt 20 gånger vinsten knappast ses som en misstroendeförklaring mot sittande ledning. Och företaget, det ser ut att tuffa på som tåget.

Av rapporten för andra kvartalet framgår att orderboken stärkts till den högsta nivån någonsin; 8,1 miljarder kronor vilket motsvarar 78% av årsomsättningen.

”Kunder fortsätter att beställa och vi tar in nya projekt varje dag”, säger Robert Boheman. 

wysiwyg_image

Vd Robin Boheman är optimist och pekar på att orderboken aldrig varit så välfylld.

I vd-ordet kunde Boheman också konstatera att Instalco nått en viktig milstolpe. För första gången hade bolaget passerat en nettoomsättning på 10 miljarder kronor på rullande 12 månaders basis. Och ebita-marginalen var återigen på rätt sida av 8-procentstrecket.

”Vi tog några smällar i fjärde kvartalet förra året och första kvartalet det här året på grund av en jätteprisökning på byggmaterial. Då backade lönsamheten med någon procentenhet. Men nu är vi tillbaka på en ebita-marginal på 8,1%. Det är i linje med målsättningen på 8% och bättre än branschen som helhet, säger Robin Boheman och fortsätter:

”Vi slår de stora konkurrenterna – Assemblin, Bravida och finska Caverion. Vi presterar bättre än dem gång på gång, på alla parametrar. Alltifrån organisk tillväxt till lönsamhet. Även i dåliga tider visar vi att vi är bättre.”

Konsoliderar en bransch

Även om Robin Boheman är relativt färsk som vd, är han en långvägare på Instalco. Efter att ha arbetat med strategi och affärsutveckling på Scania nära Leif Östling och som konsult på PwC, fick han frågan om han ville vara med och starta upp ett nytt bolag inom installationsbranschen. Boheman sa ja, axlade rollen som M&A-chef och blev därmed den person som grundaren Per Sjöstrand anställde först.

Under de första åren reste den långe och gänglige M&A-chefen land och rike runt i jakten på förvärvsobjekt – samtidigt som han klämde in stenhårda träningspass inför triathlontävlingen Ironman som han genomförde på Hawaii 2019 under 10 smärtfyllda timmar.

Drygt 120 företagsförvärv senare, och med runt 5 400 anställda, huserar Instalcos ledning fortfarande i ett slående litet huvudkontor vid Lilla Bantorget i centrala Stockholm.

Att huvudkontoret är så litet har en enkel förklaring.

”Vi har en decentraliserad modell. De bolag vi köper behåller sina varumärken, sin identitet och sin kultur. Allt det som gjort företagen framgångsrika ska de behålla. Vi tror att entreprenörsandan bevaras på det sättet. Med ett lokalt ägarskap slåss företagen för sitt varumärke och sina anställda på ett helt annat sätt än om vi haft en centraliserad organisation.

Samtidigt får de förvärvade bolagen fördelarna med att vara en del av en större organisation.

”Framför allt tillför vi ett enormt nätverk. Vi har samlat drygt 120 av de bästa installationsbolagen i Norden som kan dela personal och andra resurser med varandra. Bolagen får en professionell styrelse och hjälp med sådant som inköp och rekrytering”, säger Robert Boheman.

Han fortsätter:

”Det blir också allt svårare för små företag att svara upp mot de allt större krav som ställs inom byggbranschen. För att få jobba med stora kunder som NCC, Skanska och Peab krävs miljöcertifieringar, att företagen säkerhetsklassas och rapporterar på ett visst sätt. Utan en större organisation i ryggen blir det svårt att klara alla nya regler.”

"Vi klarar en ränteuppgång"

Serieförvärvare, inklusive Instalco, har fallit hårt på börsen i år. Är tiden förbi när man kunde skapa aktieägarevärde genom att köpa onoterade bolag med låga multiplar? Håller affärsidén i ett läge med högre räntor och lägre p/e-tal?

”Om vi börjar med ordet ”serieförvärvare” – jag ser inte Instalco som en serieförvärvare”, säger Robin Boheman.

Men ni förvärvar ju hela tiden?

”Ja, men jag ser Instalco som en ”compounder”. Vi konsoliderar en bransch – installationsbranschen. Och vår modell är fortfarande så attraktiv att vi klarar en ränteuppgång med några procent till.”

wysiwyg_image

I början på september ingick Instalco ett nytt kreditfacilitetsavtal med Danske Bank, SEB och Svensk Exportkredit till ett sammanlagt belopp om 3,4 miljarder kronor. I ett pressmeddelande skriver bolaget att det stärker ”förutsättningarna att fortsätta genomföra förvärv av lönsamma kvalitetsbolag”.

Är det så att ni tänker passa på att förvärva när priserna går ned?

”Ja, det är lite så. Och det är alltid bra att ha pengar.”

Under andra kvartalet ökade nettoskulden till 2,3 gånger ebitda från 1,8 gånger ebitda i första kvartalet. Och i senaste vd-ordet nämner du att den höga förvärvstakten på kort sikt innebär en något högre skuldsättningsgrad. Kommentar?

”Vi har sagt att en riktlinje vad gäller skuldsättningsnivån är 2,5 gånger ebitda. Vi har legat runt 1 gånger ebitda ganska länge. Men 2019 tog vi ett beslut om att inte betala våra förvärv med aktier – för att inte späda ut våra aktieägare. Och om vi ska fortsätta göra förvärv i det här tempot räcker inte vår egen kassa. Mot bakgrund av våra starka kassaflöden tycker jag inte heller att 2,5 gånger ebitda är så farligt.”

Även om det finns många, finns det inte ett oändligt antal förvärvsobjekt. Blir det inte så att man köper bolag längre och längre ned på priolistan?

”Det finns 25 000 bolag i den här sektorn i Norden. Vi har köpt 120 av dem. Vi har kvar många på vår lista.”

Idag står elinstallatörer för ungefär 40% och VS för 30%. Ventilation, kyla och de senast lanserade affärsområdena – industri och teknikkonsult – står för resten.

”Industri- och teknikkonsultbenet är det som växer mest. Framför allt växer vi inom teknikkonsultbenet – dels för att vi gör en aktiv satsning på industrin, dels för att det är otaliga hundratals miljarder som ska investeras i svensk industri framöver. Och när vi pratar om industri så menar vi att vi installerar till kunder inom industrin. Istället för att vi installerar till NCC, installerar vi till LKAB eller Northvolt.

Med teknikkonsulterna får Instalco inte bara ytterligare ett ben att stå på, bolaget får lättare att prognostisera framtiden.

Fokus på att växa i Norge och Finland

”Teknikkonsulterna kommer in tidigare i projekten, de är med i starten – när du ska välja vilket system du ska ha, när du ska räkna på din bergvärmepump och dina solceller. De är med innan installatörerna kommer in i bilden. Med teknikkonsulterna kan vi leverera en helhetslösning till kunden, men vi får också en känsla för vad som händer med installationsbranschen om kanske ett år – känsligare känselspröt helt enkelt”.

Instalco köper företag i Sverige, Norge och Finland. Finns det planer på expansion till ytterligare marknader?

”Vi testar och gör små stickprov – mer vill jag inte säga idag. Men just nu är fokus på att växa i Norge och Finland. Vi är inte alls lika stora i våra grannländer som i Sverige. Och vi vill ha flera företag på samma ort. Det är då Instalco-modellen fungerar som bäst. När företag kan interagera med varandra. Har vi bara ett enda företag på ett ställe händer det inte så mycket.”

Avgående statsminister Magdalena Andersson talar om att vi står inför en ”krigsvinter” med räntehöjningar, fortsatt hög inflation och höga elpriser. Hur djup – och lång – blir den annalkande lågkonjunkturen?

”Det är tiotusenkronorsfrågan. Men det jag kan konstatera är att kriser kommer allt tätare – om det så är en båt som ställer sig på tvärs i Suezkanalen, en pandemi eller rysk person som ska invadera ett land. Men jag sover ändå tryggt om natten för jag vet att efterfrågan på den produkt och tjänst som vi levererar inte kommer att försvinna. Om du inte äter lunch på en restaurang idag, så äter du inte två luncher imorgon. Den lunchen är förlorad. Men en lägenhet som inte byggs idag, måste fortfarande byggas imorgon.”

Byggbolag står för 63% av Instalcos omsättning, även om byggbolagen sällan är slutkunden. Samtidigt spår bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen ett minskat byggande. ”Det blir en perfekt storm när cementkris, stigande materialpriser, svagare hushållsekonomier och höjda räntor skapar osäkerhet”, har vd för Byggföretagen, Catharina Elmsäter-Svärd, spått.

Vad är planen om det blir kris i byggsektorn?

”För det första jobbar väldigt mycket inhyrd personal inom byggsektorn, och dessa kan vi ganska omgående göra oss av med. På det sättet skalar vi ned mellan 10 och 15%. Sedan kan vi ta jobb som vi tackar nej till idag – som vi har kompetens av utföra men som vi idag väljer att leja ut för att vi vill att vår personal ska ägna sig åt kärnverksamheten. Byggföretagens värsta scenario, vilket inkluderar en cementkris, är en tillbakagång med 12%. Installationsföretagen har samtidigt varnat för en tillbakagång med 2% . Vi kan skala ned 20%”.

Ni tog smällar i kvartal fyra och kvartal ett på grund av stora prisökningar. Hur stor del av jobben är ”fastprisjobb”?

”Mellan 30 och 40%. Samtidigt är det på fastprisjobb som du kan tjäna mest pengar. Jag tror det är viktigt att ha en diversifierad orderbok som består av en del fastprisjobb och en del partnerjobb eller löpande räkning-jobb”.

Jag har hört att du har en ”svart lista” på leverantörer och företag som nu passar på att höja priserna mer än inflationen kräver. Och att även Bravidas vd har det? ”Vi glömmer inte”. Är ni hämndlystna i installationsbranschen?

”Det är inte hämndlystnad. Men man kan inte sitta och säga en dag att vi ska bygga ett partnerskap tillsammans och nästa dag smyghöja priserna mer än inflationen kräver. Då är man ingen partner”.

Kritiken mot nya förslaget

Samtidigt som skyhöga energipriser spås drabba såväl den allmänna konjunkturen som Instalcos kunder, innebär energikrisen att allt fler upplever sig ha behov av installationsföretagets tjänster. Hållbarhet och energiomställning är starka drivkrafter inom installationsområdet.

”Vi kan sänka energiförbrukningen drastiskt – redan idag. Sådant som solpaneler på taget är bara en liten del. Jag besökte en bank häromdagen, tittade upp i taket och sa: jag förstår att ni har hög energiförbrukning. Sensorn som kände av hur varmt det var i lokalen var placerad vid spotlight, som genererar värme. Sensorn tyckte då att det var för varmt i rummet och såg till att salen kyldes ned. Alla satt där och småfrös samtidigt som avkylningen kostade pengar. Även på ganska nya fastigheter finns det jättemycket att göra”, säger Robert Boheman.

Han fortsätter:

”Vi har sagt att vi ska följa Paris-avtalet. Ja, men då har vi inget val. Då är det bara att börja bygga bort vårt beroende av fossila bränslen. Det spelar ingen roll om det är hög- eller lågkonjunktur. Politikerna måste göra ett val.”

Och Robin Boheman har inte mycket till övers för förslagen som går ut på att staten ska kompensera elkunder för höga elräkningar.

”Det är först nu – när privatpersoners plånböcker drabbas – som det börjar hända saker. Och ger man tillbaka pengar till elkunder tar man bort incitamenten till att energieffektivisera och spara el.”

Men om man inte hjälper folk med elräkningen kommer vissa att få gå från hus och hem?

”Då får man hjälpa dem som verkligen behöver det. Alla behöver inte hjälp. Om du har råd att ha ett hus i Stockholm och ett hus i fjällen, ja, då kanske du har råd med elräkningen. Eller så får du kanske sälja ett hus.”

wysiwyg_image

Robin Boheman föreslår att staten ska lägga en pott pengar på de absolut mest behövande elkunderna, men att den större potten ska öronmärkas till energieffektiviseringar. Problemet med höga elpriser kommer nämligen inte att smälta bort med snön till våren, varnar han.

”Vissa vill bygga kärnkraft, vissa vindparker. Jag har själv ingen åsikt om vilket. Det enda jag kan konstatera är att de lösningarna ligger tio, femton år fram i tiden. Planer på vindkraft och kärnkraft sänker inte elkundernas januarifaktura”, säger Robin Boheman och fortsätter:

”Exempelvis skulle staten kunna erbjuda luftvärmepumpar och säga: du får den ”gratis” men du betalar för den el du sänker förbrukningen med under tre års tid. Om du sänker elförbrukningen från 20 000 till 10 000 kwh får du betala för 10 000 kwh de tre närmaste åren. Sedan är luftvärmepumpen din. Det finns en massa sådana saker staten kan göra för pengarna och som vore mycket, mycket bättre. För när det gäller frågan om att stötta elkunder så kommer vi ha precis samma diskussion nästa år och därefter. Till dess att nya vindkraftverket eller kärnkraftverket står där om femton år”.

Författare Annelie Östlund