Du är här

2018-08-06

Efter smällen – analytikerna delade om aktien

wysiwyg_image

KILDA UPPFATTNINGAR EFTER RYSK BAKSMÄLLA -ANALYTIKER

Vårens kvartalsrapport blev en riktig kalldusch för Oriflames aktieägare då bolaget höjt priserna för snabbt i Ryssland med kraftigt försäljningstapp på bolagets enskilt största marknad.

"Vi har höjt priserna för fort i Ryssland och inte fokuserat tillräckligt på vissa aktivitetsdrivande produkter som mascara och läppstift exempelvis. Sen har våra konkurrenter kört med kraftiga rabatter, särskilt lyxmärkena" sade vd Magnus Brännström till Nyhetsbyrån Direkt i början av maj då aktien rapportrasade 18 procent.

På frågan om han hade felbedömt Ryssland svarade han:

"Det är ju ett medvetet val vi har gjort att höja priserna i Ryssland. Men nu är det uppenbart att prispressen tagit sig upp på en ny nivå och nu måste vi anpassa oss därefter. Vi kan inte tappa tvåsiffrigt i Ryssland".

Dock andades Oriflame-chefen viss optimism inför senare delen av andra kvartalet med hjälp av prissänkningar:

"Vi försöker genomföra dem så fort som möjligt och vissa åtgärder har vi redan genomfört och vi räknar med att det kommer att synas, se förbättringar, redan under den senare delen av det andra kvartalet. Vi räknar med att studsa tillbaka".

Enligt SME Direkts konsensussammanställning väntas nu runt +3 procents lokal försäljningstillväxt för det andra kvartalet, baserat på två analytikers estimat. Det kan jämföras med starten på det andra kvartalet på -2 procent.

"Vi kommer göra bättre ifrån oss i det andra kvartalet än vad siffrorna nu visar", sade Magnus Brännström i maj och trodde på positiv lokala försäljningsutvecklingen för hela det andra kvartalet efter en negativ start.

På senare tid har ett antal analytiker ändrat sina rekommendationer för Oriflame-aktien:

* Nordea sänkte till sälj i slutet av juni och pekade då på risker i och med hårdare reglering för direktförsäljning i snabbväxande Vietnam.

* Handelsbanken höjde sin rekommendation till öka från minska i slutet av juli och hänvisade till den kraftigt fallande värderingen sedan vårens rapport som gör att bolaget nu ser tämligen attraktivt ut.

* DNB Markets har stegvis gått från sälj till köp efter den senaste rapporten. Så sent som förra veckan höjdes rekommendationen till köp.

* Dagens Industri skrev i mitten av juni att det svaga första kvartalet förmodligen bara var ett hack i kurvan och att aktien var köpvärd efter kursfallet.

Oriflame publicerar sin rapport tisdagen den 7 augusti klockan 7.15. En telefonkonferens inleds klockan 9.30.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.