Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-14

EKOFIN: MOTSTÅND MOT NYA INTÄKTSKÄLLOR TILL EU-BUDGETEN (OMS)

(Omsändning: sändes första gången på lördagen)

BERLIN (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige och flera andra EU-länder motsatte sig på lördagen att EU inför ett nytt system för finansiering av EU-budgeten, där budgeten får nya direkta intäkter.

Bland förslagen till nya intäktskällor (egna medel) finns en digital skatt, en grön gränsavgift, en finansiell transaktionsskatt och en utökning av EU:s utsläppshandelssystem till att omfatta flyg och sjöfart.

Vid mötet för EU:s finansministrar argumenterade ordföranden, tyske finansministern Olaf Scholz, att EU-budgeten behöver nya intäkter för att finansiera det stora återhämtningspaket på 750 miljarder euro som EU-toppmötet beslutade om i juli.

"Vi kan inte ta upp lån (via EU-budgeten) utan att ha en klar tanke hur vi ska betala tillbaka lånen", sade han vid en presskonferens efter mötet.

Utan nya intäkter betalas återhämtningspaketet av EU-budgeten enligt nuvarande fördelning, alltså till stor del av nettobetalare som Tyskland.

Bland de olika förslagen till nya intäkter fick grön gränsavgift och utsläppshandeln störst stöd av finansministrarna vid diskussionen på ekofinmötet.

Sverige är positiv till utsläppshandeln delvis eftersom den inte är en ny direktintäkt till EU-budgeten utan skulle räknas bort från varje lands EU-avgift. Av samma skäl är Sverige positiv till en plastskatt på 0:80 euro per kg icke återvunnen plastförpackning, som EU redan har beslutat att införa.

Däremot sade finansminister Magdalena Andersson att en grön gränsavgift för importvaror med stort klimatavtryck kan vara praktiskt svårt att genomföra. Det riskerar även att bli ett protektionistiskt verktyg, sade hon.

Sydliga EU-länder har sett återhämtningspaketet som början på en med centraliserad budgetkapacitet, med transfereringar till fattigare områden i syd och öst i EU.

Nordliga EU-länder har sedan länge motsatt sig permanenta transfereringar.

"Det är en gammal debatt. Det som ligger på bordet nu är ett engångsinstrument i en nödsituation", sade kommissionens vice ordförande för ekonomi, Valdis Dombrovskis vid presskonferensen.

"Vi i kommissionen hjälper just nu till att förbereda medlemsländernas planer på reformprogram så att pengarna kan börja flöda från återhämtningspaketet så snart som möjligt", sade han.

För att få bidrag från återhämtningspaketet måste EU-länderna sjösätta reformplaner som måste godkännas och kontrolleras av kommissionen och övriga EU-länder.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.