Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-15

EKONOMI: KLARA RISKER FÖR LÅNGDRAGEN ÅTERHÄMTNING - BEDÖMARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att coronakrisen sammanfaller med stora teknologiskiften gör att det riskerar att bli en långdragen återhämtning, där det kommer att ta lång tid att komma tillbaka till tidigare nivå av produktion, investeringar och handel.

Det sade tidigare finansminister Anders Borg, nu senior rådgivare vid Rud Pedersen, vid ett webbinarium på tisdagen arrangerat av arbetsgivarorganisationer inom industrin och Rud Pedersen.

"Vi har haft en stor ekonomisk chock för världsekonomin. Jag tror att det studsar upp, men sedan blir det svårt att komma tillbaka till den gamla nivån. Vi kommer kanske tillbaka till 90-95 procent, men sedan går det trögt", sade han och tillade att dessa sista procent blir viktiga för lönebildningen.

Han sade att privatkonsumtion och arbetsmarknad verkar ha klarat krisen bättre än väntat, men att produktion, investeringar och handel utvecklats betydligt sämre. Han varnade också för att krisen kommer att innebära stora bestående ärr, som håller ned investeringarna under lång tid.

"Det finns en stor risk för att investeringarna förblir låga under lång tid, vilket förstärks av att krisen sker samtidigt som det sker stora teknologiskiften. Det är lite som vid depressionen, vi har en kris och ett par stora teknikskiften samtidigt", sade han.

Då, på 1930-talet var det bland annat förbränningsmotorn som kom, medan teknikskiftena nu handlar om bland annat e-handel och klimatomställning.

"Man kan nog räkna med en uppåtstuds under det andra halvåret, men det betyder inte att stora sektorer som har mer strukturella utmaningar kommer tillbaka. Det blir en tudelning mellan olika sektorer", sade han.

Anders Borg fick medhåll i sin bedömning av en långsam återhämtning av chefekonomer från arbetsgivarorganisationerna inom industrin. Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten sade att det kommer att ta flera år att bara hämta tillbaka den produktion som tappades i krisen och ännu längre tid att komma tillbaka till ett normalt konjunkturläge.

"Det kommer att bli en långsam, trög återhämtning", sade hon.

Carl Eckerdal, chefekonom Ikem/Livsmedelsföretagen, lyfte fram att det visserligen sker en återhämtning nu, men att det är viktigt att tänka på vilken låg nivå den startade ifrån.

"Det får inte skymma sikten för vilka enorma utmaningar vi har framför oss", sade han.

Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall sade att det skett ett lyft för produktionen igen under sommaren efter raset under våren, men att det till mångt och mycket handlat om att företagen producerat sådant som inte gick att göra i våras.

"Denna kraftiga gummisnoddseffekt börjar avta nu", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.