Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-12

”Ekonomin riskerar att överhettas”

wysiwyg_image

Risken för att den amerikanska ekonomin ska överhettas de kommande åren, delvis på grund av skattesänkningarna, förstärker skälen för Federal Reserve att fortsätta med gradvisa räntehöjningar.

Det sade Fed-chefen i New York, William Dudley, på torsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

"Även om det faktum att inflationen ligger under FOMC:s 2-procentsmål talar för tålamod så tror jag att detta mer än motverkas av utsikterna för en tillväxt över trend, drivet av ackommoderande penningpolitik och finansiella förhållanden samt en allt mer expansiv finanspolitik", sade han.

"Dessutom, om arbetsmarknaden skulle stärkas mycket mer skulle risken öka för att inflationen kan stiga betydligt över vårt mål", fortsatte William Dudley, och tillade att en sådan utveckling skulle tvinga Fed att höja räntan snabbare och potentiellt utlösa en recession.

Han sade vidare att skattesänkningarna tillsammans med den senaste tidens starkare ekonomiska momentum har föranlett honom att höja prognosen för BNP-tillväxten 2018 med 0,5-0,75 procent, till 2,50-2,75 procent. Skattesänkningarna bidrar med omkring två tredjedelar av den uppjusteringen.

Detta sker samtidigt som arbetsmarknaden redan är stram och de finansiella förhållandena är gynnsamma, vilket "antyder att Federal Reserve kan behöva trampa hårdare på bromsen vid någon punkt de kommande åren".

"Om arbetsmarknaden stramas åt mycket mer kommer det att bli svårt att bromsa ekonomin till en uthållig takt och att undvika ekonomisk överhettning och en eventuell nedgång"", sade William Dudley.

Han lyfte också ett varnande finger om USA:s långsiktiga finansiella läge. Skattesänkningarna kan visserligen hjälpa till att lyfta hushållskonsumtionen och företagens investeringar på kort sikt, men "USA:s nuvarande finanspolitiska läge är betydligt sämre än det var i slutet av föregående konjunkturcykel".

I en frågestund efter anförandet sade William Dudley att tre räntehöjningar i år "inte verkar vara en orimlig startpunkt", men hur mycket räntan kommer att höjas avgörs slutligen av hur ekonomin utvecklas.

"Men helt klart pekar delen med de finansiella förhållandena mot en snabbare takt", sade han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.