Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

ELANDERS: STOR CORONAEFFEKT 2 KV, FÖRSIKTIGT OPTIMISTISK 3 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elanders fick som förutspått en stor påverkan av covid-19-pandemin. Flera av bolagets anläggningar i Europa och USA har körts med reducerad kapacitet med anledning av att kunderna stoppat sin produktion.

"Störst negativ påverkan fick det i Europa där vår försäljning minskade med 28 procent. Samtidigt gick vår verksamhet i Asien bättre än föregående år", skriver vd Magnus Nilsson i delårsrapporten.

För att kompensera för den lägre efterfrågan i Europa permitterade Elanders helt eller delvis närmare 2.000 anställda i olika omgångar och samtidigt minskades antalet inhyrd personal kraftigt. Bolaget vidtog även en rad åtgärder för att stärka likviditetsberedskapen, som till exempel att senarelägga investeringar och minimera ej verksamhetskritiska kostnader.

Inom Supply Chain Solutions var Automotive och Fashion & Lifestyle de kundsegment som drabbades hårdast under kvartalet med en försäljning som minskade kraftigt under april och maj. Inom kundsegmenten Electronics samt Health Care & Life Science hade Elanders en ökad efterfrågan, som kompenserade för försäljningsminskningen inom de övriga segmenten.

"Inom Electronics berodde den ökade efterfrågan på att anställda och elever arbetade hemifrån, vilket ökade efterfrågan på bärbara datorer, skärmar, datortillbehör samt serverkapacitet och nätverksutrustning. Inom Health Care & Life Science har vi utvecklat ett koncept där vi till exempel hjälpt myndigheter i Nord- och Sydamerika med att upphandla, kvalitetssäkra och köpa in skyddsutrustning från Asien, som vi sedan även ansvarat för att skeppa vidare till olika distributionscentraler", skriver vd.

Omsättningen för dessa affärer med skyddsutrustning, som vd påpekar förmodligen var av engångskaraktär, uppgick till cirka 45 miljoner amerikanska dollar i andra kvartalet.

"Vi undersöker nu om detta koncept även skulle kunna vara intressant för andra parter", skriver han.

Vad gäller framåtblickande började situationen stabilisera sig för båda av Elanders affärsområden i slutet av kvartalet. Kunder börjar återigen starta sina verksamheter, även om volymerna för alla kunder inte är på samma som nivåer som innan virusutbrottet. Alla Elandres anläggningar är nu också i drift, förutom de i Indien, som inte ännu tillåts öppna av myndigheterna.

"Vi såg stora orosmoln när vi gick in i andra kvartalet, men med facit på hand har vi klarat oss klart bättre än vi befarade. Krisen är inte på något sätt över, men vi har en god beredskap för att kunna hantera den. Vi är nu därför försiktigt optimistiska när vi går in i tredje kvartalet, då majoriteten av våra kunder har startat sin verksamhet igen. Samtidigt finns det fortfarande en stor osäkerhet vad gäller covid-19 och dess påverkan framöver", avslutar Magnus Nilsson sitt vd-ord.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.