Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

ELECTROLUX: DELAD SYN PÅ KVARTALSRAPPORTEN - ANALYSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Electrolux rapport för det andra kvartalet fick ett kyligt mottagande på tisdagen, där råvarukostnader och komponentbrist överskuggade den starka efterfrågan. Analytikerna är dock delade i sina kommentarer över hur tisdagens besked ska tolkas.

Det framgår av rapporter som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

SEB menar att det finns skäl att se bortom 2021 och är fortfarande exalterade över 2022 där "mix, investeringar i automation och eftermarknad kommer att driva resultattillväxten". Banken behåller sin köprekommendation men sänker riktkursen till 310 kronor (330).

Pareto menar att även om det andra halvåret kommer att vara mer utmanande än det första så är uppjusteringen av utdelningspolicyn och återköpsprogrammet som meddelades på måndagskvällen "attraktivt" och höjer sin rekommendation till köp från behåll.

På Kepler Cheuvreux är synen dock en annan och analyshuset har svårt att se vad som skulle kunna förbättras beträffande efterfrågan och pris i förhållande till råvaruinflation.

"Vi tror att efterfrågan så småningom kommer att normaliseras och misstänker att konkurrenterna kommer att fokusera på marknadsandelar när de första tecknen på att kostnadstopparna blir uppenbara och pressar priserna igen på samma sätt som vi såg efter finanskrisen, men den här gången drivs utvecklingen troligen av kineserna", skriver Kepler och sänker rekommendationen till minska från behåll och riktkursen till 200 kronor från 240 kronor.

Rekommendations- och riktkursändringarna har rapporterats tidigare på onsdagen av Nyhetsbyrån Direkt.

På rapportdagen placerade sig vitvarubolagets aktie i botten av OMXS30 med en nedgång på 6,4 procent. Måndagen har inletts med en uppgång som vid klockan 9.30 summerade till 1 procent vid 225 kronor.
Författare Direkt-SE