Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-20

ELECTROLUX: ENKLARE ÄN VANLIGT FÅ IGENOM PRISHÖJNINGAR - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frågor om råvarukostnader, komponentbrist och prishöjningar stod i analytikernas block när Electrolux på tisdagen presenterade en kvartalsrapport som fick aktien att falla till botten bland storbolagen på OMXS30.

I rapporten skruvade bolaget upp prognosen för de negativa effekterna från externa faktorer såsom råvarukostnader och valuta. Enligt Pareto Securities var uppjusteringen större än väntat och analytiker ställde på konferensen frågan hur det kommer sig eftersom bolaget i mångt och mycket kontrakterar råmaterial på helårsbasis.

"Varje del av råmaterial påverkas. Det stämmer att för stål är stor del av behovet kontrakterat för helåret. Men en stor faktor när det kommer till stål och andra är att både pris och volym är kontrakterat, och när vi vill köpa mer så får vi göra det till högre priser", förklarade vd Jonas Samuelsson på vidare frågor om utvecklingen på presentationen.

Med stigande kostnader är det, och kommer att fortsätta vara, avgörande att man kan fortsätta att höja priserna. Hittills har vitvarubolaget lyckats och vd:n känner sig trygg med att bolaget kommer att kunna fortsätta med det. Han poängterade att prishöjningar aldrig är enkla men att det i rådande läge finns en förståelse från handeln om behovet och att det därmed varit enklare än vanligt att få igenom högre priser. Implementeringen har även till viss del gått snabbare eftersom återförsäljarlagren varit låga, vilket gjort att produkter med nya priser gått till de tomma lagerhyllorna.

Det var inte bara analytikerna som oroades av beskeden i tisdagens rapport. Även investerarna drog öronen åt sig och vid klockan 10 hade aktien handlats ned närmare 10 procent.
Författare Direkt-SE