Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-18

Elektrifieringen av Volvos maskiner

wysiwyg_image

Melker Jernberg – Chef för anläggningsmaskiner på Volvo berättar om koncernen, deras olika marknader och omställningen.

Volvo grundades 1927 och tillverkar förutom lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. De producerar även motorer för marina- och industriella applikationer samt finansiering och andra tjänster. De har sitt huvudkontor i Göteborg.

Omsättningen

Med sina knappt 100 000 anställda och en omsättning på 432 miljarder kronor år 2019 är Volvo en global koncern.

– Vi säljer på upp mot 200 marknader, fördelningen för Volvokoncernens omsättning är som följer, lastbilar 64 procent och anläggningsmaskiner 21 procent, berättar Mikael Jernberg.

Den resterande omsättningen fördelas bussar sju procent, Volvo Penta tre procent, financial services tre procent och koncernfunktioner och övrigt två procent.

Marknader

De största geografiska marknaderna är Europa som står för 40 procent av omsättningen och Nordamerika som står för 30 procent av omsättningen.

– Asien har vuxit mycket under de senaste tio åren och uppgår idag till cirka 20 procent av vår omsättning.

Omställningen

Hela fordonsindustrin står inför utmaningen att ställa om från bensin- och diesel som drivmedel till elektricitet.

Volvo har startat processen, Melker Jernberg bryter ner det i elektrifiering, automation och uppkoppling.

– Redan för tio år sedan började våra stadsbussar gå på hybrider och elektrifiering istället för diesel, för lastbilar levererades under förra året de första de elektrifierade lastbilarna och nästa år kommer medeltunga och tunga lastbilar att börjas säljas i full range.

Volvokoncernen kommer att samarbeta med Daimler Truck för att investera i bränsleceller, det gör de för att sänka utvecklingskostnaderna och snabba på introduktionen av bränsleceller.

När det kommer till anläggningsmaskinerna börjar de även där att närma sig elektrifiering.

– Förra året var vi de första som sa att nu går vi mot en helelektrisk framtid för våra små maskiner. Vi bestämde också att vi slutar med dieselmotor-utvecklingen för de små maskinerna. Dels för att det behövs och dels för att ta marknadsandelar.

Se hela Volvos presentation från Stora Aktiedagen här.

Författare Redaktionen