Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-17

Embracer Group tror på VR (Virtual Reality)

Bolagsstämma Embacer group med säte i Karlstad genomförs både fysiskt och digitalt på Elite Plaza i Karlstad torsdag eftermiddag. Där både medarbetare och aktieägare har samlats.

Tidigt torsdag morgon signerade Embacer Group överlåtelseavtal med Holländska Vertigo Games, ett företag som utvecklar, förlägger och distribuerar spel exklusivt för VR. En marknad som enligt Lars Wingefors är en stor och en potentiell marknad som kommer att växa i framtiden. Embracer säkrar även Vertigos kompetens i köpeskillingen som är baserad på tio års villkor på 65 MEUR genom att säkra att kompetenser blir kvar i bolaget.  Köpeskilling på 5O MEUR där 40 MEUR betalas kontant och 10 MEUR betalas genom nyemitterade B-aktier.

Förvärvsstrategin inom gruppen är att hitta entreprenörsdrivna bolag. Varje bolag som förvärvas förblir som fristående företag med sin kultur och behåller beslutsfattande. Förtroende för medarbetare och eget ansvar är viktiga medarbetarstrategier och framgångsfaktorer. Skillnaden mellan Embracer och konkurrenter är att man är uppbyggd av entreprenörer och drivs av entreprenörer. Bolagets marknadsandelar är mellan 1,2–1,4 procent vilket gör att det finns en stor potential säger Lars.

Första april i år gjordes största investeringen i bolagets historia, förvärvet av Saber Interactive som en ledande spelutvecklare med 600 anställda i sex länder. Under föregående bokslutsår gjordes totalt tio förvärv. Fortfarande finns en handfull företag där det pågår diskussioner om förvärv.  Dessa ska finansieras med operativt kassaflöde medan större förvärv kräver tillväxtkapital. Ett beslut på bolagsstämman var att styrelsen kan besluta om emission av B-aktier, konvertibler och/eller teckningsoptioner. Fortsatt tillväxt sker genom förvärv men även organiskt genom att öka värdet av färdigställda spel. Idag finns 118 titlar i spelportföljen.

Embracer Group är moderbolag till företag som utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har en bred spelportfölj med över 190 ägda varumärken, som till exempel Saints Row, Goat Simulator, Dead Island, Darksiders, Metro, MX vs ATV, Kingdoms of Amalur, TimeSplitters, Satisfactory, Wreckfest, Insurgency, World War Z och många fler. Största ägare i Embracer Group är grundaren Lars Wingefors med ca 29 %, för Lars är inte mängden aktier som driver honom utan drivkraften ligger i utveckling. Bland ägare finns fondbolag som Swedbank Robur Funds, Handelsbanken Funds, Didner & Gerge Funds, Odins Funds mfl.

Koncernen har huvudkontor i Karlstad och global närvaro genom de sex operativa koncernerna: THQ Nordic GmbH, Koch Media GmbH/Deep Silver, Coffee Stain AB, Amplifier Game Invest AB, Saber Interactive och DECA Games. Koncernen har 44 interna studios och fler än 4000 medarbetare och kontrakterade medarbetare i fler än 40 länder.

Embracer Groups aktier är noterade på Nasdaq First North Stockholm, men ser även OMX som en möjlighet.

Katarina Ikonen

Aktiespararna

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.