Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-17

Emissionsglatt spelbolag

Det hann bara gå tio dagar från den extra stämman den 7 juni, där det beslöts om en stor nyemission, till årsstämman i GoldBlue på måndagen. Vid årsstämman begärde styrelsen ett bemyndigande om att få göra fler nyemissioner och denna gång utan att i första hand erbjuda bolagets befintliga ägare att teckna.

Indien, Malaysia och Sydkorea blir nya marknader

Pengarna som kommer in vid nyemissionerna ska användas till att bygga ut verksamheten i Japan samt etablering på de tre nya marknader som GoldBlue dels tror kan bli lönsamma, dels minska beroendet av den kinesiska marknaden för företaget. Kina står idag för ca 70% av bolagets omsättning och GoldBlue vill växa på andra marknader så att Kinas andel sjunker till ca 50%. Anledningen till denna önskan är att de kinesiska myndigheterna försöker stoppa spel via internet och det verktyg man ofta använder är att stoppa betalningar till de ca 50.000(!) bolag som från andra länder erbjuder spel i Kina. GoldBlue har licens på Filippinerna, Kina har inget system för licenser och väntas heller inte inrätta något sådant. Bolaget är inte främmande för att helt lämna Kina.

Kritik från Aktiespararna

Årsredovisningen blev inte klar förrän i fredags, vilket är alldeles för sent för att aktieägarna skulle ha hunnit studera den innan årsstämman och långt efter de tre veckor som aktiebolagslagen stipulerar. Aktiespararna valde därför att rösta nej till fastställande av resultat- och balansräkning och skickade med ett krav om att arbetet ska organiseras bättre nästa år.

Generösa teckningsoptioner

När handeln i GoldBlues aktie startade, för knappt 1,5 år sedan, såldes den till investerare för 5.80, på måndagen handlades den för 18 öre så diagrammet liknar en mycket svårkörd alpin störtloppsbacke. Delar av personalen innehar teckningsoptioner som medger dem att teckna aktier för 5:-, ingen förväntas göra det. Stämman beslöt idag att inrätta ett nytt optionsprogram med lösen redan om 15 - 18 månader till kursen 23 öre. Även detta röstade Aktiespararna emot eftersom vi anser att utspädningen är alldeles för stor (nästan 8%) med tanke på att bolaget bara har knappt 90 medarbetare och att tiden till inlösen är synnerligen kort. Vi anser att man borde ha annullerat det ännu gällande optionsprogrammet.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.