Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

EMU: DÄMPADE LÖNEÖKNINGAR FRAMÖVER, ÄVEN I TYSKLAND – ANALYT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Låga löneökningar i euroområdet signalerar ett lågt inflationstryck framöver, enligt bedömare. Inte ens i Tyskland, där det finns en ökad brist på arbetskraft, väntas löneökningarna ta någon direkt fart de närmaste åren.

"Det finns mindre ledig kapacitet på Tysklands arbetsmarknad än någon annanstans i euroområdet och den ekonomiska aktiviteten är snart tillbaka på förkrisnivå. Vi tror dock att löneökningarna (som har sjunkit kraftigt det senaste året) bara kommer att öka gradvis och förbli för låga snarare än för höga", skriver analyshuset Capital Economics i en analys.

De skriver att om det är någonstans löneökningarna i euroområdet skulle ta fart så är det i Tyskland, där arbetsmarknaden varit motståndskraftig under krisen och där återöppnandet nu ökar efterfrågan på arbetskraft. Det finns också allt fler rapporter om arbetskraftsbrist, noterar Capital Economics, som dock ser flera anledningar till att löneökningarna inte lär växla upp särskilt mycket de närmaste åren.

"För det första har löneavtalen som slutits i år varit låga", skriver de och noterar att avtalade löneökningar i Tyskland nu är de lägsta på tio år.

För det andra verkar inte fackförbunden prioritera högre löneökningar, utan vill säkra jobben och minska arbetstiden. För det tredje väntas arbetskraftsbristen under återöppnandet bli kortvarig och begränsad till några få sektorer, som hotell och restauranger.

"För det fjärde, och viktigast av allt, misstänker vi att förhållandet mellan löneinflationen och arbetslöshet fortfarande är mycket svagt", skriver Capital Economics.

De noterar att löneökningarna knappt verkar ha påverkats av arbetslösheten på senare år och ser ingen anledning till att det mönstret skulle ändras. Även om arbetsmarknaden gradvis stärks framöver behöver det därmed inte leda till så mycket högre löneökningar.

Allt detta påverkar också inflationen i hela euroområdet och därmed ECB.

"Till att börja med kommer låg löneinflation i Tyskland att hjälpa till att hålla inflationen långt under ECB:s inflationsmål. Och för det andra kommer den tyska återhållsamheten med löner att dämpa efterfrågan på export från länderna i periferin. Om något, misstänker vi därför att den tyska löneinflationen kommer att vara för låg snarare än för hög, för euroområdets ekonomiska hälsa de närmaste åren", skriver Capital Economics.

Den nederländska banken ABN Amro räknar också med en låg inflation i euroområdet framöver till följd av låga löneökningar.

De noterar att den senaste statistiken över lönekomponenten i arbetskraftskostnaderna visade att ökningstakten dämpades tydligt, till 2,2 procent i årstakt under det första kvartalet i år från 3,5 procent under det fjärde kvartalet 2020. Denna statistik har dock åkt bergochdalbana under krisen, påverkad av förändringar i antalet arbetade timmar, som minskade kraftigt under den akuta krisen för att sedan ha återhämtat sig. Ett bättre mått är därför, enligt ABN Amro, de avtalade lönerna, som också ECB brukar titta på.

"De tenderar att återspegla förändringar i utbud och efterfrågan för arbetskraft och därmed löntagarnas förhandlingsstyrka. Som så är de en bra indikator för hur stram arbetsmarknaden är och det underliggande lönetrycket, vilket i sin tur är en viktig drivkraft för inflationen på medellång sikt", skriver de.

De noterar att de avtalade lönerna i euroområdet har visat en vikande trend sedan mitten av 2019, från en topp på 2,6 procent till 1,4 procent under det första kvartalet i år.

"Vi räknar med att de att de avtalade lönerna kommer att ligga kvar på låga nivåer de närmaste kvartalen eftersom mycket lediga resurser har byggts upp på euroområdets arbetsmarknad sedan pandemin började. Detta stödjer bedömningen att det underliggande inflationstrycket kommer att förbli svagt på medellång sikt", skriver ABN Amro.Bild: Löneökningar EMU

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.