Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

EMU: HÅLL KOLL PÅ DEN TYSKA AVTALSRÖRELSEN 2022 – DANSKE BANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Om nuvarande inflationsuppgång i euroområdet kommer att bli mer bestående beror till stor del på vad som sker med lönerna, som är en viktig drivkraft för inflationen. Och där blir den tyska avtalsrörelsen 2022 en viktig pusselbit som både ECB och marknaden kommer att bevaka för att leta efter tecken på ett stigande underliggande inflationstryck.

Det skriver Danske Bank i en analys.

"Även om vi än så länge ser få tecken på att de tyska lönekraven växlar upp markant kommer det ändå att vara viktigt att hålla ett öga på förhandlingarna. Kombinationen av högre inflationsutfall, en mer betydande arbetskraftsbrist (också som en effekt av minskat arbetskraftsdeltagande efter pandemin) liksom en trend mot mer regionala värdekedjor, lämnar fortfarande potential för högre löneavtal 2022 (jämfört med 2018/19) enligt vår bedömning", skriver de.

De viktigaste förhandlingarna att hålla koll på, enligt banken, är kemiindustrin i mars, metall- och elektronikindustrin i september samt offentlig sektor i december. Samtidigt påpekar de att dessa tidpunkter innebär att en tydligare bild av utsikterna för tyska löner (och inflation) nog inte kommer att börja utkristalliseras förrän under det andra halvåret 2022.

Danske Bank noterar samtidigt att det än så länge inte finns särskilt mycket som tyder på att tyska fackföreningar höjt sina lönekrav till följd av den högre inflationen. Bland annat har såväl Verdi som IG Metall lagt fram lägre krav nu än de gjorde på motsvarande avtalsområden före pandemin.

De senaste avtalen visar heller inga tecken på någon löne-pris-spiral under uppsegling. Bland annat tecknade den heta tyska byggsektorn nyligen ett 33-månadersavtal som ger löneökningar på motsvarande 2,4 procent per år.

Danske Bank tipsar också om att hålla ett öga på minimilönerna, där det verkar som att partierna som nu regeringsförhandlar verkar ha enats om att höja dem med 25 procent nästa år, till 12 euro i timmen.
Författare Direkt-SE