Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

EMU: ÖKAD RISK DUBBELDIPP EFTER VIKANDE TJÄNSTE-PMI - ANALYT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nya restriktionerna i spåren av den ökade smittspridningen bidrog till att euroområdets inköpschefsindex sjönk tillbaka under 50-strecket i oktober, drivet av ett svagare förtroende i tjänstesektorn. Detta ökar enligt bedömare riskerna för en ny nedgång under det fjärde kvartalet, en dubbeldipp, även om det inte är huvudscenariot.

"Över hela euroområdet är återhämtningen i fara när pandemins andra våg dämpar aktiviteten och myndigheterna inför nya restriktioner, vilket riskerar att det blir den dubbeldipprecession", skriver Handelsbankens seniorekonom Erik Meyersson i ett marknadsbrev.

Handelsbanken själva tror dock inte på någon ny recession, utan en fortsatt, men långsam återhämtning.

Även ekonomerna på ING varnar för en ökad risk för den fruktade dubbeldippen medan Commerzbank tror att det ändå går att undvika en ny nedgång, även om det kommer att bli en betydande inbromsning efter den starka rekylen under det tredje kvartalet.

Euroområdets sammanvägda PMI sjönk preliminärt till 49,4 i oktober från 50,4 i september, svagare än väntat och under det 50-streck som traditionellt ses som skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning. Det var den tredje månaden i rad med sjunkande PMI.

Tjänste-PMI sjönk till 46,2 från 48,0, vilket innebär den lägsta nivån sedan i maj. Industri-PMI fortsatte i stället upp till 54,4 från 53,7, den högsta nivån på närmare tre år, vilket enligt bedömarna utgör en motvikt till det förvärrade läget i tjänstesektorn.

Analytikerna noterar att ekonomin därmed fortsätter sin tudelning, vilket också är naturligt när restriktioner för att begränsa smittspridning slår mycket hårdare mot tjänstesektorn.

"Sammantaget är dagens data i linje med vår uppfattning att den ekonomiska aktiviteten kommer att stagnera i euroområdet under det fjärde kvartalet. Och när de senaste restriktionerna visar få tecken på att få den andra vågen under kontroll innebär sannolikheten för ännu strängare regler att riskerna väger över på nedsidan", skriver Capital Economics i en kommentar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.