Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

EMU: SVAGA JOBBUTSIKTER FÖR EUROPAS UNGA, IGEN – OXFORD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ungdomsarbetslösheten i euroområdet kan komma att fortsätta upp till över 23 procent i slutet av 2020, enligt en analys från Oxford Economics. Därmed skulle coronakrisen slå nästan lika hårt mot Europas unga som finans- och eurokrisen, då ungdomsarbetslösheten toppade på just under 25 procent. Särskilt drabbat är Spanien, med en ungdomsarbetslöshet över 40 procent, och Italien med över 30 procent.

Arbetslösheten bland unga har stigit snabbt i euroområdet och är nu uppe i 18 procent. Enligt tidigare samband på arbetsmarknaden skulle arbetslösheten bland ungdomar stiga till just under 20 procent i slutet av året. Men eftersom coronakrisen slagit extra hårt mot sektorer med många unga anställda, som besöksnäring och detaljhandel, blir arbetslösheten högre än så, enligt en sektoranalys. Det kommer också att ta lång tid för dessa sektorer att återhämta sig, särskilt som det nu är tydligt att återhämtningen tappat fart på sistone i takt med den ökade smittspridningen.

"En långsammare återhämtning kommer också att vara värre för yngre människor som generellt arbetar i mer cykliskt känsliga sektorer", skriver analyshuset och tillägger att detta kan leda till "ärr" med bestående negativa effekter långt efter att krisen är passerad.

Det handlar både om bestående effekter för den enskilda, i form av högre risk för arbetslöshet och lägre framtida inkomster, liksom för hela samhället, i form av lägre produktivitet.

Oxford Economics bedömer också att de dystra jobbutsikterna för unga i euroområdet kan få bredare konsekvenser i form av ytterligare bränsle till debatten om ojämlikhet mellan generationer, tillsammans med frågor som hur snabbt stigande offentliga skulder ska återbetalas och pensionssystemens hållbarhet.

"Europas unga hade redan börjat arbeta i en ekonomi som tyngdes av dålig demografi och höga skulder. Denna nya kris är ytterligare ett slag som sannolikt kommer att innebära att deras levnadsstandard fastnar vid eller under de äldres. Detta kan sin tur föda en bredare desillusion för Europas viktigaste institutioner", skriver de.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.