Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-20

”En pangrapport”

wysiwyg_image

SEB släppte sin rapport och den var långt över många analytikers förväntningarna. Aktien har också gått starkt, den är upp över 50 procent bara i år.

Mohammed Salih på Aktiespararna är imponerad av rapporten.

– Det är en pangande rapport. Om man räknar pandemin och framåt så har de inte alls hängt på index, säger han till SvD.

Bankens vd. Johan Torgeby skriver i rapporten att trots utmaningar som flaskhalsar i leverantörskedjor och nya varianter av Covid-19 har den globala ekonomiska återhämtningen tuggat på under det tredje kvartalet.

En förändring som SEB har gjort är att enbart erbjuda tidsbokade möte och plocka bort tidigare drop-in besök försvinner.

”Genom denna förändring ämnar vi minska kötiderna”, skriver han i rapporten.

Det är roligare för småsparare att äga aktien nu än tidigare efter att de har överträffat alla förväntningar, det menar Mohammed Salih.

– Nettoresultatet översteg förväntningarna med 20 procent. Och kreditförlusterna uppgick till 50 miljoner – ner från 1,1 miljarder förra året, säger han.

Framtida utdelningar att vänta

– Det sker en ekonomisk återhämtning och att Finansinspektionen har hävt sina rekommendationer mot utdelningar och återköp bör öppna för mer utdelningar.

Det som förvånar honom i rapporten är återköpsprogrammet, som uppgår till 2,5 miljarder kronor.

– Det kommer nog göra att aktien rekylerar uppåt, och kanske hänga på index. Ledningen och styrelsen tycker nog att aktien är undervärderad, säger Mohammed Salih.

Författare Redaktionen