Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-01

En viktig berättelse

wysiwyg_image

Denna ledarkrönika framgår ur Aktiespararen nummer 3–4 2019.

Vi befinner oss i en brytningstid. På ett par hundra år har Sverige gått från att vara ett jordbrukssamhälle, till ett industrisamhälle och därefter ett tjänstesamhälle.

Digitaliseringen med robotisering och artificiell intelligens, kallas ibland för ”den fjärde industriella revolutionen” – och erbjuder hisnande möjligheter. En hel del tråkiga och farliga arbetsuppgifter försvinner, gamla affärsmodeller ersätts av nya och samhällsfunktioner förändras i grunden. Många får roligare jobb, ett rikare, friare och friskare liv.

Men problemen kring klyftorna i samhället riskerar samtidigt att förvärras. Sven Hagströmer, ordförande i investmentbolaget Creades och nätbanken Avanza, för ett intressant resonemang i Creades årsredovisning.

Visst är det rimligt att hårt arbete, kunskap och briljans lönar sig. Därför är ett samhälle ”helt utan samhällsklyftor inte önskvärt”, enligt Hagströmer.

”Problemet uppstår när de som befinner sig längst ner i inkomstpyramiden känner att de inte har en möjlighet att med egna ansträngningar ta sig in på bostads- eller arbetsmarknaden.

”Det är ganska få förunnat att skapa ett ekonomiskt oberoende genom lönearbete, understryker Hagströmer. I stället är det sparande i aktier och bostaden som kan göra skillnad.

Även Pehr G Gyllenhammar, tidigare vd för Volvo och Göran Johnsson, tidigare ordförande i Metall, uttryckte nyligen oro för samhällsklyftorna.

Mellan 1995 och 2015 har kapitalinkomsternas andel av den disponibla inkomsten ökat från 3 procent till 15 procent medan 10 procent av befolkningen står för 90 procent av kapitalinkomsterna, konstaterade Gyllenhammar och Johnsson på DN Debatt.

Men lösningen för att minska koncentrationen av kapitalinkomsterna behöver inte vara att försämra för ISK-spararna, som kämpar för att bygga en egen ekonomisk trygghet.

Genom att uppmuntra aktie- och fondsparande får fler grupper möjlighet att odla och dela frukterna av framgångsrikt entreprenörskap.

Här är kunskap nyckeln. Men varannan svensk klarar inte ens att svara rätt på tre elementära frågeställningar kring ränta, inflation och finansiell risk, enligt en forskningsstudie som Finansinspektionen sammanställt. Det vore fantastiskt om utbildningssystemet lyckas täppa till kunskapsluckorna, men det går knappast utan hjälp av civilsamhället.

Ett fantastiskt initiativ är Berättarministeriet, en stiftelse som verkar för att alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och kan delta i samhällslivet, som grundades av Sven Hagströmer, Robert Weil, ordförande i Proventus, och författaren Dilsa Demirbag-Sten.

Ung Privatekonomi, Unga Aktiesparare och Aktiespararna har också en viktig roll i denna berättelse, liksom Aktiespararen.

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.