Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-11

Endomines tar ett stort kliv för guld

Tf vd Marcus Ahlström beskrev vid måndagens årsstämma hur Endomines under det senaste året startat ett projekt för guldbrytning i Idaho på andra sidan av Atlanten, distriktet heter Orogrande = Storguld - vilket ju låter lovande. I detta distrikt har bolaget gruvor där man har fått fram mer än 20 gram guld per ton malm, ur bolagets gruva i Pampalo i Finland har man fått ut ca 3 gram/ton. Den stora skillnaden har gjort att man nu stängt ner den finska gruvan på obestämd tid och koncentrerar sig på att gräva guld i USA. Pampalogruvan hålls dock än så länge torr eftersom man ser framtida möjligheter i området längs den s k Karelska guldlinjen.

Stora förlustavdrag

Kostnaden för att utvinna guldet i Finland låg mycket ibland över det pris man fick när man sålde guldet. Bolaget har därför underskottsavdrag på ca en halv miljard vilket betyder att man kan tjäna mycket pengar innan man måste betala skatt på vinsten. Den första gruvan i USA, som bolaget nu arbetar i, heter Friday mine och där räknar med att kunna få upp 9.000 uns guld per år under mer än sju år framöver.

Rekrytering av ny vd

Tf vd Marcus Ahlström är just tillförordnad, efter att styrelsen i maj avskedat den förre verkställande direktören, som man inte ansåg hade tillräcklig kompetens om gruvdrift. Den förklaringen slår naturligtvis tillbaka på styrelsen själv eftersom det var de som för två år sedan rekryterade personen som de nyligen avsatte. Nu är man i färd med att rekrytera en ny, men tills vidare upprätthåller ekonomichefen den positionen.

Kineserna köper mer guldsmycken

Hur ser då guldmarknaden ut idag? Styrelsens ordförande Ingmar Haga berättade att det finns en ökad efterfrågan på guld från centralbankerna i Ryssland och Turkiet och att Kina tagit över den stora efterfrågan på guldsmycken där Indien tidigare var den största köparen. Några andra metaller än guld i brytbar mängd har man inte funnit vare sig vid gruvan i Finland eller de i Idaho. Än så länge kan man inte påstå att Endomines skär guld med täljkniv, men om reserverna i USA är så stora som man tror och med tanke på de stora underskottsavdragen kan vinsterna börja trilla in om några år.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.