Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

ENERGI: FÖRENADE ARABEMIRATENS ADNOC SÄLJER INFRASTRUKTUR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det statliga olje- och gasbolaget Adnoc, ägt av Förenade Arabemiraten, har ingått ett avtal med en handfull världsledande infrastruktursinvesterare, statsägda förmögenhetsfonder samt pensionsfonder som köper in sig i bolagets infrastrukturtillgångar innefattande gasledningar för energiförsörjning.

Det enligt ett pressmeddelande från Adnoc.

Tillgångarna är enligt Adnoc en av världens största energi-infrastrukturinvesteringar där konsortiet nu ska bestå av Global Infrastructure Partners (GIP), Brookfield Asset Management och Singapores förmögenhetsfond GIC med flera.

Adnoc ska ha en ägarandel om 51 procent medan de resterande sex aktörerna, varav några listade ovan, tillsammans ska äga 49 procent. På så sätt har det statliga oljebolaget möjligheten att inbringa nytt kapital från globala investerare samtidigt som det har full kontroll över tillgångarna.

Adnoc ska ha fullt ansvar för gasledningarna samt sköta underhåll och hantering av dessa. Det statligt ägda bolaget ska även mantla ansvaret för de operationella investeringar samt kapitalutgifter som kan tänkas behövas.

"För Adnocs partners innebär detta en unik möjlighet att investera i högkvalitativa energi-infrastrukturtillgångar som generar stabila kassaflöden med en låg riskprofil", hävdar Adnoc.

Infrastrukturtillgångarna omfattar rättigheter för 38 gasledningar som tillsammans har en längd om 982 kilometer.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.