Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

ENERGI: SOLANLÄGGNING I AUSTRALIEN SKA BIDRA MED ELEXPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En tidigare boskapsstation i ödemarken mellan Alice Springs och Darwin i Australien ser ut att kunna bli världens hittills största solenergianläggning. Energin som skapas i projektet ska bland annat gå till stadsstaten Singapore och kostnaden för produktionen är 20 miljarder dollar, skriver Guardian.

Solenergianläggningen, med namnet Newcastle Waters, ska ha en effekt på 10 gigawatt och den kommer när den är färdigbyggd att kunna ses från rymden. Satsningen har fått så kallad "storprojektstatus" av den australiska regeringen och har lockat investerare som miljardärerna Andrew Forrest och Mike Cannon-Brookes.

Enligt bolaget bakom satsningen, Sun Cable, kommer anläggningen när den är klar att ta upp cirka 12.000 hektar. Arbetet med att få bygget godkänt är beroende av en omfattande tillståndsprocess och målen är att börja byggandet 2023, få igång energiproduktionen 2026 och påbörja export 2027.

Den elektricitet som genereras kommer av Sun Cable att gå via ledningar till staden Darwin och sedan matas in i delstatens kraftnät, men enligt Sun Cables vd David Griffin ska två tredjedelar av kraften exporteras till Singapore genom undervattenskablar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.