Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-20

EPIROC: SPÅR EFTERFRÅGAN LIGGER KVAR PÅ EN STABIL HÖG NIVÅ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruv- och infrastrukturutrustningsföretaget Epiroc förväntar sig att efterfrågan på både utrustning och eftermarknad kommer att ligga kvar på en stabil hög nivå på kort sikt.

Det framgår av Helena Hedbloms vd-ord i rapporten.

"Det andra kvartalet var starkt finansiellt med rekordhög orderingång, hög intäktstillväxt och en förbättrad lönsamhet. Samtidigt som vi engagerat stöttar våra kunder påverkar Covid-19-pandemin oss alla över hela världen", skriver Epiroc-chefen.

I kvartalet låg aktivitetsnivån kvar på en hög nivå och bolagets kunder fortsatte att investera, vilket bidrog till en stark efterfrågan och ökad orderingång för alla verksamheter, enligt Helena Hedblom.

Orderingången var 6 procent högre än analytikernas förväntan, enligt Infronts estimatsammanställning.

"Orderingången ökade 37 procent till rekordhöga 11.070 miljoner kronor. Det motsvarar en organisk tillväxt på 45 procent jämfört med andra kvartalet 2020. Föregående år påverkades dock betydligt av covid-19-pandemin", konstaterar Epiroc-chefen samtidigt.

Utrustning hade den högsta organiska ordertillväxten, 76 procent, med stöd av några stora order.

"Eftermarknaden hade även den en stark utveckling med en organisk tillväxt på 26 procent för service och 42 procent för Tools & Attachments. Sekventiellt, det vill säga jämfört med föregående kvartal, ökade orderingången 2 procent organiskt", noterar Helena Hedblom.

Koncernens intäkter ökade 22 procent organiskt till 9.733 miljoner kronor med stark tillväxt för både utrustning och eftermarknad.

"Vi har fortfarande utmaningar i logistikkedjan, men påverkan på intäkterna var begränsad under kvartalet", skriver Epiroc-chefen.
Författare Direkt-SE