Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-17

EQT pressades kring hur de ska behandla minoritetsaktieägarna- Rapport från Karo Pharmas Årsstämma

Tre styrelseledamöter i Karo Pharma donerar sina arvoden till Operation Smile

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria kirurgiska ingrepp på barn med allvarliga ansiktsmissbildningar. De styrelseledamöter som är verksamma vid EQT; Erika Henriksson, Vesa Koskinen och Åsa Risberg donerar sina arvoden från Karo Pharma till Operation Smile. Det har de all heder av och förhoppningsvis kommer många att göra likadant.

Karo Pharma är ett läkemedelsbolag som på fyra år gått från en omsättning nära noll till 1615 miljoner kronor under 2018. Tillväxten har till stor del skett via förvärv, det senaste är en portfölj av olika mediciner från läkemedelsbolaget Leo vilket givit ett kraftigt ökat kassaflöde och högre vinst.

Initierade frågor

De mindre aktieägarna ställde många initierade frågor under torsdagens årsstämma. Bl a om varför det är problem med leveranser av de produkter som man under 2018 tog över från ett företag i Norge. Svaret är att man inte längre är prioriterad köpare och därför hamnar långt bak i kön.

Hur går det då med forskningen som bedrivs hos Pfizer?

 - Den gå framåt och kan som mest ge 200 miljoner US-dollar till Karo Pharma, under 2018 betalades det ut totalt 10 MUSD i s k milstolpsersättningar.

Någon frågade om 200 MUSD är ett bra pris och styrelseledamoten Håkan Åström svarade att det är ett mycket bra pris för ett prekliniskt projekt.

 

EQT

EQT har genom bolaget Karo Intressenter c:a 65% av aktierna och därmed bestämmande inflytande vilket väckte flera frågor bl a varför man inte ger någon utdelning i år.

Svaret blev att Karo Pharma är hårt skuldsatt så pengarna behövs i bolaget.

Vilken är då EQT:s viktigaste plan för Karo Pharma?

- En stor insats med begränsade medel.

Aktiespararnas ombud poängterade storägarens ansvar för minoritetsägarna så att dessa inte missgynnas på något sätt. EQT:s representanter sade sig vara mycket medvetna om de regler som gäller.

Vår åldrande befolkning och ökande välfärdssjukdomar är det som banar väg för Karo Pharmas fortsatta framgångar.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.