Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-31

Ericsson gick emot strömmen och beslutade om utdelning- rapport från årstämman

Ericssons aktieägare samlades den 31 mars till årsstämma i Kistamässan, ett stenkast från bolagets huvudkontor. På grund av rådande läge deltog bolagets Vd och styrelseordförande via länk och de få deltagarna var väl utspridda över den tilltagna stämmosalen så att ett behörigt avstånd kunde upprätthållas. För att ytterligare minska risken till att bidra till smittspridningen hade flera lokaler förberetts ifall deltagarna skulle behöva spridas ut ytterligare. Deltagarantalet var under 50 mot det normala över 500 vid en Ericsson-stämma.

På grund av Corona deltog Ericssons ledning i begränsad omfattning i stämman och Vd och styrelseordförande deltog endast per länk. Deras sedvanliga anföranden hade spelats in på förhand och publicerades på bolagets hemsida. För att möjliggöra för aktieägare som inte kunde vara på plats webbsändes också stämman, något som Aktiespararna berömde bolaget för.

Efter att stämmoordförande Sven Unger i rask takt betat av de första punkterna öppnades det upp för aktieägarnas frågor.

Aktiespararna inledde med att fråga ifall bolaget, nu när de ändå webbsände stämman och därmed redan är en god bit på vägen mot en hybridstämma, nästa år kunde tänka sig att möjliggöra för de aktieägarna som inte kan vara på plats att rösta i realtid över nätet? Svaret från styrelseordförande, Ronnie Leten, var positivt. Han såg dagens webbsändning som ett experiment som han hoppades skulle bli lyckosamt. Han underströk också vikten av att Ericsson som bolag ligger i framkant när det kommer till att tillämpa ny teknik. Om det tekniska kan lösas och säkerheten upprätthållas kan det inte uteslutas med hybridstämmor i Ericsson framöver.

Aktiespararnas andra fråga gällde bolagets utdelning, detta mot bakgrund av att flera bolag de senaste veckorna bestämt sig för att dra tillbaka föreslagna utdelningar eller att skjuta beslutet om utdelning på framtiden. Detta säkert mycket på grund av att politikerna har aviserat att bolag som delar ut inte kan förvänta sig något statligt stöd. Utifrån det frågade Aktiespararnas representant om styrelsen kunde utveckla hur de resonerade och ifall det var så väl att de inte trodde sig behöva statligt stöd? Till svar fick han att bolaget stod starkt och inte hade märkt någon avmattning inom sin verksamhet, snarare tvärtom och då särskilt när det gällde 5G. Snarare än att vara i behov av permitteringar är bolaget i behov av rekryteringar. Utdelning uppgår till totalt 5 miljarder mot 32 miljarder kronor i balansräkningen, vilket gör att bolaget står finansiellt mycket stabilt.

Det var ett svar som betryggade och ett par punkter senare på dagordningen klubbades sedan även utdelningen igenom med samtliga närvarandes stöd.

Därefter följde sedvanliga valärenden samt förslag från aktieägarna. Det hela gick ovanligt fort, bland annat på grund av att inte heller valberedningen fanns på plats. Att deltagarna inte erbjöds någon förtäring utan endast mineralvatten och handsprit gjorde säkert även sitt till.  Efter en knapp timme avslutades stämman och deltagarna lämnade salen. Självklart på behörigt avstånd från varandra.

Bevakare och skribent: Sverre Linton

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.