Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-03

Ericsson glädjeämne på dyster börs

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med stigande index, men tvärvände efter att oro för ett globalt handelskrig åter bubblat upp.

I Stockholm steg Ericsson på uppgifter om potentiellt miljardstöd från amerikanska myndigheter för att motverka kinesiska Huawei.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 0,5 procent till nivån 1.698. Även de europeiska börserna utvecklades svagt med DAX i Frankfurt som undantag med en uppgång på 0,2 procent.

Det inledningsvis positiva humöret på de europeiska börserna dämpades efter att USA:s president Donald Trump antytt att ett eventuellt handelsavtal med Kina kan dröja till efter det amerikanska presidentvalet 2020. Även ränte- och valutamarknaderna och råvarorna drogs med i oron, med försvagad dollar och lägre oljepris.

På Stockholmsbörsens OMXS30 tyngdes industri och verkstad av eftermiddagens handelsoro. Undantaget var Ericsson som blev tisdagens vinnare efter nyheter om att USA:s regering kommer att öppna ett kassavalv med 60 miljarder dollar för investeringar i telekomutrustning till kinesiska Huaweis och ZTE:s rivaler. Aktien var som mest upp omkring 4 procent men stängde på 2,3 procent.

Strax bakom i listan syntes H&M med en uppgång på 1,6 procent till 185:20 kronor. SEB menade i en analys att marknadens marginalprognoser låg för lågt och höjde sin rekommendation för klädjätten till köp. Högt upp i listan återfanns även Getinge, 1,2 procent upp, och Tele2, 0,2 procent upp.

I motsatt ände backade stålkoncernen SSAB 2,4 procent medan bilsäkerhetsbolaget Autoliv var ned 2 procent.

Danmarks regering har enats om att höja spelskatten till 28 procent från dagens 20 procent från och med 2021. Flera av de svenska spelbolagen pressades på tisdagen och Betsson var ner dryga 8 procent till den lägsta nivån sedan 2011. I den negativa vågskålen låg även en säljrekommendation från den tekniska analysfirman Investtech i Dagens industri.

I samma näringskedja noterade även Catena Media en ny lägsta nivå sedan noteringen 2016 när aktien backade för femte dagen i rad till 39:50 kronor, med en nedgång på 2,7 procent för dagen.

Gaming Innovation Group (GIG) var upp som mest nära 15 procent på tisdagen efter att på måndagen ha stigit med 16 procent.

På sociala medier florerade ett rykte om att bolaget ska avyttra sin B2C-verksamhet, något som bolagets styrelseordförande Petter Nylander inte ville kommentera för Nyhetsbyrån Direkt. Men vid stängning var aktien i stället ner 6,3 procent.

Bättre gick det för Sinch, leverantör av molnbaserade kommunikationstjänster, som var upp 6,5 procent till 247:50 kronor. Carnegies har återupptagit bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 305 kronor.

DNB Markets har upptagit bevakning av SBB med rekommendation sälj för B-aktien. SBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en "betydande finansiell risk", anser DNB. Aktien som mer än dubblerats i värde under året pressades ned 3,2 procent till omkring 23 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.