Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-20

Kritiken efter rapporten: "Förlustträsken måste bort"

wysiwyg_image

Ericssons vd Börje Ekholm till vänster. Ceviangrundaren Christer Gardell till höger Foto: Pressbild

Ericssons kvartalsrapport visade att ett sämre röreselresultat än väntat.

Marknaden har reagerat starkt på rapporten och aktien rasar nu på börsen.

"Förlustträsken måste bort så snart som möjligt! Det går alldeles för långsamt", säger Ceviangrundaren Christer Gardell till Dagens industri. 

Ericssons omsättning steg 20,8 procent till 68 miljarder kronor (56,3). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 66,3. Den organiska tillväxten var 3 procent.

Bruttomarginalen var 41,4 procent (44). Rörelseresultatet blev 7,1 miljarder kronor (8,8). Rörelsemarginalen var 10,4 procent (15,6). Justerat rörelseresultat uppgick till 7,2 miljarder kronor (8,8), väntat var 8,6, med en justerad rörelsemarginal på 10,6 procent (15,6). Resultatet efter skatt blev 5,4 miljarder kronor (5,8), analytikerkonsensus 5,5. Resultat per aktie hamnade på 1,56 kronor (1,73).

"Vi ser robust underliggande resultat och starkt momentum i verksamheten, och vi fortsätter att genomföra vår strategi. Detta innefattar ledarskap inom mobilnät genom ökade marknadsandelar. Sedan 2017 har vi ökat marknadsandelen inom RAN, Kina oräknat, från 33 till 39 procent, och vi har vunnit flera kontrakt i olika geografiska områden under tredje kvartalet", uppger vd Börje Ekholm.

Gardell: "En besvikelse"

Sammantaget är rapporten en besvikelse. Finansmannen Christer Gardell driver Cevian Kapital, som äger en stor del aktier i Ericsson. Han håller inte tillbaka orden under torsdagsmorgonen:

”Lönsamheten i kvartalet är en besvikelse. Networks är i linje med förväntningarna men borde kunna göra mer - här behöver man arbeta snabbare med effektiviseringar och prisförhandlingar för att parera ökningarna i inköpskostnader”, säger han till DI. 

Ericssons vd Börje Ekholm fortsätter utveckla sina tankar i rapporten:

"Vi fortsätter att befästa vår starka position inom 5G för att tillvarata de betydande möjligheter som öppnar sig i den snabbast uppskalande mobilgenerationen. Vår expansion i det spännande och snabbväxande Enterprise-området accelererar med förvärvet av Vonage, som ger oss tillgång till ett kraftfullt utbud av molnkommunikationstjänster", fortsätter Ericsson-chefen.

Christer Gardell konstaterar att den dåliga rapporten inte drivs av Networks, utan av divisionerna Cloud Software & Services och Enterprise. 

”Som vi sagt tidigare: förlustträsken måste bort så snart som möjligt! Det går alldeles för långsamt. Det är dock positivt att Ericsson annonserar ett nytt besparingsprogram för att nå marginalmålen för 2024”, säger hanl till Di. 

Aktien rasar efter rapporten

Börje Ekholm tar även upp inflationens konsekvenser i rapporten.

"Med den rådande inflationen gör vi prisjusteringar samtidigt som vi utnyttjar utbyte av produkter för att hantera marginalerna. Vi förenklar också verksamheten i hela bolaget och kommer att fortsatt proaktivt se över möjligheter till kostnadsminskningar, samtidigt som vi fortsätter att utveckla branschledande produkter och tjänster", skriver han.

Målet om en ebita-marginal om 15-18 procent skall nås senast 2024. Kostnader kommer att kapas för att målet skall nås. Ekholm förväntar sig att omstruktureringskostnader ökar, men att de ligger i linje med företagets långsiktiga riktlinje om 1 procent av omsättningen.

Marknaden reagerade inte nådigt på rapporten, och i den inledande handeln på Stockholmsbörsen faller aktien drygt 12%