Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-18

ERICSSON: SER AVSEVÄRD POTENTIAL CRADLEPOINT GLOBALT - VD (R2)

(Rättar: tydliggörande att marknadsandelen i sista stycket avser Nordamerika)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson siktar på att accelerera det förvärvade USA-baserade bolaget Cradlepoints internationella expansion.

"Vi ser en avsevärd potential utanför Amerika också", sade Ericssons vd Börje Ekholm vid fredagens webbkonferens med anledning av förvärvet av Cradlepoint, som är verksamt inom företagslösningar inom 4G och 5G för trådlöst Edge WAN.

Ericsson ser bland annat möjligheter i att investera i Cradlepoints forskning och utveckling och accelerera bolagets internationella expansion med hjälp av Ericssons över 180 kundmarknader.

Cradlepoint har en stark position i en marknad med underliggande tillväxt på 25-30 procent, uppger Ericsson.

Under 2019 uppgick Cradlepoints försäljning till 1,2 miljarder kronor och för 2020 är prognosen att bolaget ska kunna växa med 30 procent till omkring 1,6 miljarder kronor, uppgav Ericssons finanschef Carl Mellander vid webbkonferensen.

Bolaget har haft solida bruttomarginaler som legat över 60 procent de senaste 4 åren.

"Vi räknar med en fortsatt stark bruttomarginal", sade Carl Mellander.

Samtidigt kommer Ericsson och Cradlepoint att fortsätta att investera i R&D, men också i marknadsföring och försäljning för att stödja den internationella expansionen.

Dessa investeringar, tillsammans med amortiseringar på immateriella tillgångar som är relaterade till förvärvet, väntas bidra till att påverka Ericssonkoncernens rörelsemarginaler med cirka 1 procentenhet under 2021 och 2022.

Cradlepoint väntas ge ett positivt bidrag till Ericssons operativa kassaflöde 2022. Ericssons koncernmål för 2022 förblir oförändrade.

Marknaden som Cradlepoint verkar på har visat hög tillväxt och för 2024 väntas den uppgå till 4 miljarder dollar, uppgav Åsa Tamsons, Ericssons chef för affärsenhet Technologies & New Business.

"Cradlepoint är en marknadsledare, med runt 25 procent av marknaden i Nordamerika", sade Åsa Tamsons och tillade att Ericsson räknar med att bolaget behåller det marknadsledarskapet. Hon förtydligade att den marknadsandelen gäller för den delen av marknaden som Cradlepoint är verksamt inom, trådlöst edge WAN-lösningar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.