Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

ERICSSON: STORBRIT ÖNSKAR DEMOKRATIALLIANS FÖR HUAWEI-RIVAL-FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritannien har inlett en kampanj om att alliera världens största demokratiska länder för att ställa sig bakom alternativ till det marknadsledande men spionageanklagade kinesiska telekombolaget Huawei för utbyggnad av telekomnätverk, enligt Financial Times. Den främsta av dessa sett till marknadsandel är svenska Ericsson.

En överenskommelse inom en grupp av demokratier kallad "D10" - vari samtliga G7-länder (Storbritannien, USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan) ingår tillsammans med EU - i tillägg till demokratierna Sydkorea och Indien är ett alternativ som lyfts fram av Storbritannien, enligt Financial Times.

Samarbetet kan också ske inom församlingen av länder i underrättelsenätverket Five Eyes, bestående av Storbritannien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland, varinom den brittiska kampanjaktiviteten ökat rejält de senaste veckorna enligt tidningens källor.

Både Ericsson och Nokia nämns i Financial Times artikel, men även utomstående konkurrens och en acceleration av arbetet med att upprätta en öppen teknikstandard som ska stimulera en sådan, enligt det brittiska synsättet.

Ett besked om i vilken utsträckning Huawei ska tillåtas ingå i Storbritanniens utbyggnation av höghastighetsnät, så kallad 5G, väntas på tisdagen och inför detta besked har Five Eyes engagerats för att upprätta en gemensam telekomstrategi, enligt tidningen.

USA har via utrikesminister Mike Pompeo tidigare uttryckt att samarbetet, och därmed utbytet av underrättelser, svävar i ovisshet om inte Huawei utesluts av samtliga medlemmar.

Hittills har Kanada, Nya Zeeland och Australien tagit steg mot att helt eller delvis blockera Huawei. Det har även Storbritannien gjort genom ett beslut att utesluta Huawei ur "kärnnätet", men varslet har därefter ökat sedan Kina trappat upp aktiviteten mot demokratiprotester i Hongkong och infört en ny säkerhetslag i den forna brittiska kolonin.

Dessutom har ytterligare försvårande faktorer tillstött, såsom anklagelser om att Kina aktivt ska ha försökt dölja utbrottet av coronavirus som sedermera kom att bli en global pandemi efter att först ha fått fäste i Hubeiprovinsen i landet.

Tidigare under måndagen kommenterade teleoperatören BT:s vd, Philip Jansen, situationen. Han hävdade att det skulle bli svårt att få till en demontering av Huawei, något som skulle ta minst fem år och riskera storskaliga nätavbrott.

Bolaget har ihärdigt förnekat alla anklagelser, som också innefattar illegal handel med länder som Nordkorea och Iran som båda belagts med sanktioner, samt bedrägerier och statsstöd som möjliggör prisdumpning. Enligt vissa bedömare riskerar prisfördelen bidra till att ge Kina överhanden i utrullningen av kommande generationers kommunikationssystem, särskilt i världens utvecklingsmarknader.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.