Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

ESV: TECKEN PÅ EN VÄNDNING I EKONOMIN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sveriges ekonomi förutspås att vända från vad som förmodas ha varit botten.

Det sade Ann Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på ESV, vid en presskonferens på tisdagen, då hon presenterade ESV:s nya prognos.

Hon sade att flera tecken nu visar på en vändning, men det är fortfarande mycket osäkert då det finns hot om en ny våg av covid-19 samt andra faktorer som kan rubba.

Andra kvartalet har noterat kraftigast fall i BNP, som totalt sett väntas minska med 6,5 procent under året. BNP beräknas att fortsätta falla under kvartal tre för att sedan återhämta sig kvartal fyra när ekonomin förhoppningsvis öppnas upp mer och återgår till ett mer normalt tillstånd.

Den offentliga sektorns bruttoskuld (Maastrichtskulden) beräknas i år öka till kring 46 procent av BNP, vilket innebär en ökning med cirka 10 procentenheter. Den viktigaste förklaringen till detta är de finanspolitiska åtgärder som har genomförts. Skulden beräknas att minska i nästkommande år då dessa åtgärder endast är temporära för i år. År 2023 spås den ha fallit tillbaka till 37,9 procent.

Vidare beräknas arbetslösheten att stiga ytterligare till 10,2 procent under 2021 trots förhoppningar om en ekonomisk återhämtning. Det förklaras av att den initiala effekten på arbetsmarknaden förmodas att vara en ökning av arbetade timmar för att sedan se en ökning av sysselsättningsnivå under senare år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.