Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-26

Ett klart bättre tredje kvartal

Detta är en betald analys på uppdrag av Hanza Holding AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanza levererade ett mycket bra resultat för tredje kvartalet 2017.  Med en omsättningsökning på nästan tio procent justerar vi upp våra helårsprognoser. Riktkursen stiger till 14,2 kronor (12), vilket ger rådet Köp (Öka).

Hanza är en tillverkningspartner som grundades 2008. Bolagets ambition är att erbjuda tillverknings­relaterade konsult­tjänster och samtidigt själva vara en bred tillverkare.

Hanza har vuxit till en miljard­koncern med cirka 1350 anställda. Ett övergripande mål har sedan 2014 varit att få en struktur med fem tillverk­ningskluster på plats, varav fyra i Europa och ett i Kina. Utfasningen av enproduktsteknologier främst inom mekanik-divisionen samt flytt/nedläggning av vissa fabriker har ökat möjligheterna till bättre lönsamhet framöver.

Elektronikdivisionen stod för nära 90 procent av koncernens rörelseresultat under de nio första månaderna 2017. Glädjande nog redovisade Mekanikdivisionen en mindre vinst även för tredje kvartalet 2017 Högre kostnader för råvaror och förnödenheter tog en stor del av intäktsökningen även under kvartal 3 2017, men ändå relativt sett mindre än tidigare kvartal. Givet en fortsatt stark industrikonjunktur i kombination med det goda utfallet för kvartal 3 2017 justerar vi upp vår helårsprognos för resultatet med 43 procent.  

Den resultatförbättring som bolaget tidigare flaggade för har nu börjat materialisera sig så smått. Här finns främst en betydande resultatpotential för bolagets Mekanikdivision. Hanza har också lyckats reducera sin räntebärande nettoskuld med 78 miljoner kronor hittills under 2017.

Vårt kassaflödesvärde hamnar på 14,2 kronor per aktie (12,0), vilket speglar att våra tidigare helårsprognoser varit mycket försiktiga. Vi har antagit att lönsamheten långsamt förbättras till och med år 2020. Vi tror samtidigt att prispressen inom tillverkningsindustrin dämpar de riktigt stora marginallyften.

Givet 25 procent kurspotential i Hanza-aktien till vår riktkurs höjer vi vår rekommendation till Köp (Öka).

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.