Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-15

EU: ÅTERHÄMTNINGSFOND KAN DRIVA PÅ NÖDVÄNDIGA OMSTÄLLNINGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Redan innan coronaviruset slog till fanns det en hel del underliggande problem i Europa. Det här ger nu en möjlighet till en nödvändig omställning för ekonomin.

Det sade Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, vid ett seminarium anordnat av EU-kommissionen inför fredagens toppmöte, vid vilket återhämtningsfonden och EU:s långtidsbudget ska diskuteras.

Det märks ett helt annat klimat från industrin och från politiker, det går inte att komma tillbaka, det måste byggas en ny ekonomi.

"Det här är ett alldeles utmärkt tillfälle för att bygga en ny ekonomi. Den typen av satsningar kan leda till ett lyft in i den färde industriella revolutionen", sade han.

EU-kommissionens förslag till återhämtningsfond har på olika håll sagts vara ett steg mot en gemensam finanspolitik. Enligt Robert Bergqvist är hela Eurosamarbetet varit en haltande skapelse fram till dess att man tar det sista steget och skapar en gemensam finanspolitik.

"Att man går ut och lånar upp gemensamt, är ett sådant steg, men också att man öppnar dörren lite som Pandoras ask när man börjar ta in skatter på EU-nivå. Rätt eller fel kan vara bra eller dåligt beroende på hur man ser på det men det här är precis vad som krävs för att få en långsiktigt stabil valuta", sade Robert Bergqvist.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.