Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-15

EU: BÖR PRODUCERA HALVLEDARE, VACCINERA VÄRLDEN - VDL

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU bör skapa toppmodern utveckling och produktion av halvledare och bidra till covidvaccinering av resten av världen.

Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen.

Det årliga talet handlade om tillståndet i unionen inom ett brett spektrum av viktiga politikområdena.

För att uppnå försörjningstrygghet för halvledare och teknologisk självständighet bör EU skapa sitt eget ekosystem för halvledare, från utveckling till produktion, sade hon.

Halvledare är avgörande för EU:s stora digitala satsning.

"Det finns inget digitalt utan dessa mikrochips", sade hon.

En stor digital satsning är en del av EU:s återhämtningsplan, där målet är att minst 20 procent av den jättelika coronafonden (RRF) ska gå till den digitala omställningen.

Ursula von der Leyen sade att EU ser ut att överträffa målet.

När det gäller coronapandemin berömde hon EU:s agerande med stora ekonomiska stöd, snabb massvaccinering och skapandet av ett vaccinpass.

De viktigaste åtgärderna nu är att snabba på vaccineringen globalt, höja vaccineringsgraden i EU-länder som släpar efter och stärka beredskapen för framtida pandemier.

EU har tecknat kontrakt för 1,8 miljarder ytterligare vaccindoser, som räcker för att vaccinera EU och grannländerna, sade hon.

På det ekonomiska området har EU återhämtat sig mycket snabbare nu än efter finanskrisen. Då tog det åtta år att komma ikapp BNP-tappet. Nu sker det i år eller nästa år i EU-länderna.

Inom de närmaste veckorna kommer kommissionen att lägga förslag om en översyn av budgetreglerna i stabilitetspakten, sade hon.

Målet är att nå konsensus i god tid före 2023, då den tillfälliga suspensionen av budgetreglerna löper ut.

Ursula von der Leyen sade att kommissionen kommer att föreslå importförbud på varor som har producerats med tvångsarbete. Hon pekade inte ut något speciellt land på detta området.

Men hon sade att internationella relationer har gått in i en tidsperiod med hyperkonkurrens. "Vissa länder drar sig inte för att använda vaccinlöften, högräntelån, missiler och desinformation", sade hon.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.