Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

EU: OLJEBOLAG STÅNGAS MED ENTREPRENÖRER OM VÄTGASPLAN - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljebolagslobbyister och företrädare för grön vätgas stångas om EU:s uppmärksamhet inför juli månads klubbande av en ny strategiplan, skriver Reuters. Läckta dokument avslöjar en offensiv från klassiska oljebolag som önskar att EU ska stödja vätgasproduktion från fossila bränslen snarare än att gå den helt koldoixidneutrala vägen.

EU-kommissionen kommer lägga fram sin strategi för vätgasens framtid den 8 juli. Denna plan ska fungera som ett fundament för en snabb vätgasexpansion inom blocket där fossila bränslen ska fasas ut inom allt från kemisk industri till transport.

Av läckta utkast av strategiplanen framgår att fler än 30 industrigrupper och stora energibolag som Exxon Mobil och norska Equinor inkommit med propåer till EU-beslutsfattare, skriver Reuters.

I ett brev daterat den 24 juni, som offentliggjordes på torsdagen, avkrävs kommissionen en "teknikneutral" hållning i strategiplanen, alltså en sådan som inte prioriterar grön vätgas över "lågkoldioxidversioner" av bränslet, så kallad blå vätgas som utvinns från naturgasproduktion.

EU-kommissionen planerar att mobilisera hundratals miljarder euro i investeringar för vätgasutveckling och flera EU-dignitärer har varslat om att så kallad blå vätgas kan låsa in utsläpp i EU i en klimatfarlig energiinfrastruktur i flera decennier. Blå vätgas är dock nödvändig för att skapa skalfördelar och göra vätgasen konkurrenskraftig på kostnadssidan, argumenterar emellertid förespråkarna.

Grön vätgas är i nuläget desto dyrare. Den produceras antingen med elektrolysörer där vätgasen utvinns med förnybar energi i en spjälkningsprocess av rent vatten - eller så kan den produceras från biogas, där exempelvis svenska Metacon har utveckling.

Vissa medlemsländer har dock sprungit om EU. På torsdagen rapporterade Sveriges Radio att Danmarks regering fattat beslut som nu inväntar omröstningsutslag i folketinget om att bygga vindkraftsöar för utvinning av grön vätgas från den elektricitet som genereras från turbinerna. Även Nederländerna har förbundit sig att finansiera elektrolyskraft om 100 megawatt, i likhet till just Danmark. För närvarande är EU:s kapacitet blott 1 gigawatt, men det ska växa till 40 gigawatt innan 2030.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.