Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-09

EU: SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG RISKERAR KONKURS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska regeringar som frenetiskt har planerat hur de ska hjälpa sina ekonomier under coronakrisen börjar nu skifta fokus till hur små och medelstora verksamheter ska räddas från konkurs, till skillnad från tidigare åtgärder som har varit mer inriktade på större företag.

Det skriver Bloomberg News.

EU-kommissionen, Bank of England samt Frankrikes finansdepartement undersöker nu tillvägagångssätt till hur detta ska ske. Även Tyskland ser det ökande hotet i detta efter att en enkätstudie från den tyska handelskammaren publicerades på onsdagen, som visade att mer än hälften av deras medlemmar har sett en kraftig minskning av deras kapital till följd av coronakrisen.

"Det finns en risk att företag måste bygga upp skulder till en sådan hög nivå att aggressiva investeringar efter krisen kommer att vara omöjliga", sade ekonomen Jan Krahnen.

EU-kommissionen förutspår att 720 miljarder euro kommer att behövas under det nuvarande året för att säkerställa överlevnaden av företag som annars ses som stabila inom EU. Vidare har tjänstemän inom unionen föreslagit stödinstrument som ska säkerställa företags långsiktiga överlevnadsförmåga som en del av den diskuterade återhämtningsfonden.

"Vi går nu in i en fas där företags överlevnadsförmåga hotas då regeringar kan komma att minska sitt finanspolitiska stöd som infördes vid början av krisen", sade OECD:s chefekonom, Laurence Boone i en utfrågning hos EU-parlamentet i juni.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.