Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-26

EU-TOPPMÖTE: BRA MED EU-STÖD FÖR HANTERA ASTRA ZENECA - LÖFVEN

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s gemensamma vaccinköp är en fördel för att se till att Astra Zeneca och andra vaccintillverkare lever upp till sina åtaganden om leveranser.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötets slut på fredagen.

På torsdagskvällen sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att kommissionen håller extra koll på Astra Zeneca för att stoppa export av vaccin som EU har beställt.

"Det är olyckligt att Astra Zeneca inte kunde leverera det man sa att man skulle leverera. Det är ingen bra situation", sade Stefan Löfven.

Han sade att han själv inte har någon särskild information utan att det är kommissionen som håller kontakten med olika tillverkare så att de levererar överenskomna mängder.

Uppstår problem får tillverkarna åtgärda dem, sade statsministern.

"Men där är betydelsen av att vi har ett gemensamt agerande väldigt stort. Det blir stor kraft när man ska agera mot företag, när man har ett helt EU bakom sig", sade han.

Även många EU-länder har kritiserat Astra Zeneca för misstanken att vaccinproduktion som skulle gå till EU enligt kontraktet går till andra länder.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot förklarade på torsdagen att leveransförseningarna beror på lägre produktivitet än väntat i fabriker i EU.

På EU-toppmötet föreslog Italiens nye premiärminister Mario Draghi hårdare tag mot Astra Zeneca.

Företag som inte följer leveransavtalen borde inte bara få exporten stoppad så länge bristen kvarstår, utan även få exportförbud för en viss period därefter, sade han.

Toppmötets slutsatser riktades också delvis mot Astra Zeneca, dock utan att företaget nämndes vid namn.

"Företag måste säkerställa förutsägbarhet i sin vaccinproduktion och respektera avtalade leveranstider. Transparens när det gäller den totala ansträngningen bör förbättras", lyder toppmötets slutsatser.
Författare Direkt-SE