Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-21

EU-TOPPMÖTE: ENAS OM ÅTERHÄMTNINGSPAKET, LÅNGTIDSBUDGET (NY)

(Tillägg: de sista två styckena)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-ledarna enades på tisdagsmorgonen om ett återhämtningspaket på 750 miljarder euro och en långtidsbudget på 1.074 miljarder euro.

Det tillkännagav toppmötets ordförande Charles Michel vid en presskonferens.

Bidragsdelen i återhämtningspaketet till stöd för coronadrabbade EU-länder uppgick till 390 miljarder euro, enligt det godkända dokumentet, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Lånedelen var 360 miljarder euro.

I långtidsbudgeten uppgick Sveriges rabatt på EU-avgiften till 1.069 miljoner euro per år under sjuårsperioden.

Enligt svenska beräkningar innebar förslaget att EU-avgiften inte ökade som andel av BNI från den nuvarande perioden 2014-2020 till den kommande 2021-2027. Avgiften skulle ligga kvar på 0,82 procent av BNI.

Nettoökningen av avgiften skulle bli 6 miljarder kronor till 45 miljarder kronor per år. Tidigare förslag under året skulle ha resulterat i ökningar med både 9 och 12 miljarder kronor netto.

Under innevarande sjuårsperiod har budgetrabatten varit 800 miljoner euro, det vill säga 8,5 miljarder kronor.

Totalt uppgick långtidsbudgeten till 1.074 miljarder euro.

För att få bidrag utbetalade från återhämtningspaketet måste EU-länder lämna in reformplaner, som måste godkännas av finansministrarna med kvalificerad majoritet. Så småningom måste sedan kommissionen och finansministrarnas statssekreterare godkänna att reformmålen har uppnåtts.

På nederländsk begäran finns en nödbroms som ett land kan dra i och bromsa utbetalningar om landet anser att det är "en allvarlig avvikelse" från reformmålen. Då hänskjuts frågan till ett EU-toppmöte.

De direkta bidragen till EU-länder sänktes bara till 312,5 miljarder euro från 325 miljarder euro i det tidgare förslaget.

Huvuddelen av neddragningen på bidragen gjordes på en extra tilldelning till olika EU-program. Nu fick EU-programmen 77,5 miljarder euro mot tidigare 125 miljarder euro. Bidrag till fattiga EU-länder fick 47,5 miljarder euro, investeringar 2,1 miljarder och klimatomställning 10 miljarder, ned från 30 miljarder.

Solvensstödet till företag, som Sverige ogillar, försvann helt.

En ändring under de sista timmarnas förhandling var att Danmarks rabatt på EU-avgiften höjdes till 377 miljoner euro från 322 miljoner euro.

Övriga nettobetalares rabatter var oförändrade från måndagskvällen. Nederländernas rabatt var 1.921 miljoner euro, Österrikes 565 miljoner euro och Tysklands 1.671 miljoner euro.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.