Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-09

EU-TOPPMÖTE: EU-INDIEN FÖRHANDLAR OM HANDEL, INVESTERINGAR

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU och Indien beslöt på lördagen att återuppta förhandlingar för att sluta avtal om frihandel, investeringar och regionala livsmedelsnamn.

Beslutet fattades vid ett videotoppmöte mellan EU-ledarna, som var samlade i Porto, och Indiens premiärminister Narendra Modi.

EU förnekade att det närmare samarbetet drivs fram av Kinas ökande makt politiskt och ekonomiskt.

Dock antyddes detta indirekt av EU:s och Indiens gemensamma uttalande:

"Vi är överens om att, som världens två största demokratier, EU och Indien har ett gemensamt intresse i att säkerställa säkerhet, välstånd och en uthållig utveckling i en multipolär värld."

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell behöver Indien också andra ingångar i Europa efter att Storbritannien har lämnat EU.

Förhandlingarna syftar till ett frihandelsavtal som är balanserat, ambitiös och omfattande, enligt uttalandet.

"Det är avgörande att hitta lösningar på långvariga frågor om marknadstillträde", löd uttalandet.

De tidigare förhandlingarna inleddes 2007 men avbröts 2013 på grund av djup oenighet om bland annat höga indiska importtullar på bildelar och EU:s hinder mot professionella tjänster.

EU hoppas särskilt kunna samarbeta med Indien inom transporter, infrastruktur och klimatteknik.

Förutom frihandeln, blir förhandlingarna om investeringsskydd och regionala livsmedelsnamn blir ett andra och ett tredje separat förhandlingsspår.

Regionala livsmedelsnamn, eller geografiska indikatorer, handlar om varumärkesskydd för produkter med visst geografiskt ursprung, som champagne och parmaskinka.

Beträffande coronapandemin lovade EU och Indien att samarbeta om medicinska leveranskedjor, vaccin och ingredienser.Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Författare Direkt-SE