Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-18

EU-TOPPMÖTE: FÖRSLAG HÖJER SVENSK RABATT, MINSKAR BIDRAG

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Ett nytt förslag till EU:s långtidsbudget på lördagen höjde Sveriges EU-rabatt och minskade bidragsdelen i återhämtningspaketet, samtidigt som lånedelen ökade.

EU-toppmötets ordförande Charles Michels förslag innehöll också en nödbroms vid utbetalningar av coronastöd till EU-länder.

Det skulle tillgodose Nederländernas krav på kontroll över att utbetalningar bara görs om länderna når sina mål (milstolpar) i reformplanerna.

Sverige ansåg att förslaget var ett steg i rätt riktning, men inte alls tillräckligt bra. Tyvärr var stegen alltför små.

Förslaget innebar att Sveriges rabatt på EU-avgiften höjdes med 25 miljoner euro per år till 823 miljoner euro per år jämfört med Charles Michels förslag från den 10 juli.

Sverige beräknade att rabatten i Charles Michels tidigare förslag motsvarade Sveriges rabatt under budgetperioden 2014-2020.

Dock kommer den svenska avgiften att öka med 23 procent till 47 miljarder kronor per år i snitt under perioden 2021-2027 från 39 miljarder kronor den tidigare perioden.

Även Österrike och Danmark fick höjda rabatter i det nya förslaget, Österrike med 50 miljoner euro till 287 miljoner och Danmark med 25 miljoner euro till 222 miljoner.

Rabatterna för Tyskland och Nederländerna låg kvar på 3.671 miljoner respektive 1.576 miljoner euro.

När det gäller återhämtningspaketet föreslog Charles Michel på lördagen att totalsumman skulle förbli 750 miljarder euro. Lånedelen skulle öka med 50 miljarder euro till 300 miljarder euro och bidragsdelen skulle minska med lika mycket till 450 miljarder euro.

De stora bidragen var fortfarande ett problem för Sverige.

Charles Michel behöll sin metod från den 10 juli för fördelningen av bidragen. 70 procent ska fördelas 2021-2022 på basen av arbetslöshet 2015-2019, BNP och befolkning. 30 procent ska fördelas 2023 baseras på BNP-fall 2020-2021.

Direktbidragen till coronadrabbade EU-länder ökar med 15 miljarder euro till 325 miljarder euro jämfört med Charles Michels tidigare förslag, något som kan glädja sydeuropéer.

I stället minskade Charles Michel återhämtningspaketets nya bidrag till EU-program med 65 miljarder euro till 125 miljarder euro. Dessa nya bidrag till EU-program rör investeringar och solvensstöd, hälsa och bistånd.

Sverige har länge varit kritisk mot att sådana EU-program får extrastöd. På fredagen krävde de fyra sparsamma länderna minskade bidrag med totalt 200 miljarder euro.

Natten till lördagen sade premiärminister Mark Rutte att han var beredd att lägga in veto om reglerna inte innehöll en nödbroms.

På lördagen föreslog Charles Michel att ett EU-land kan dra i nödbromsen om det inte tycker att ett annat land verkligen har uppnått de reformmål (milstolpar) som tillåter en delutbetalning av direktstöd. Därmed skickas frågan upp till högsta nivå - EU-ledarna - som får ta ställning. På toppmöten fattas beslut med konsensus.

"Om en stor grupp länder verkligen vill ha bidrag måste det ske under mycket strikta villkor", sade Mark Rutte natten till lördagen.Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.