Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

EU-TOPPMÖTE: NÄRMAR SIG UPPGÖRELSE OM ÅTERHÄMTNINGSPAKET

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) De 27 EU-ledarna närmade sig en överenskommelse om återhämtningspaketet på måndagen.

Mötets ordförande Charles Michel var preliminärt beredd att föreslå en bidragsdel på 390 miljarder euro.

Lånedelen i paketet diskuterades knappt alls och väntades uppgå till omkring 300 miljarder euro.

Det uppgav EU-källor.

De fyra sparsamma länderna - Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike - var beredda att acceptera 390 miljarder euro i bidrag under vissa förutsättningar. En förutsättning var tillräckligt stora rabatter på EU-avgiften.

De fyra verkade acceptera nivåerna på rabatterna som Charles Michel hade föreslagit.

Frankrikes president Emmenuel Macron höll fast vid att bidragen minst måste uppgå till 400 miljarder euro.

En utestående fråga i återhämtningspaketet var hur kontrollen att reformmål uppnås för att bidrag ska utbetalas.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte krävde en nödbroms inrättades, som gör det möjligt för ett EU-land att bromsa utbetalningen om reformmålen inte har nåtts. Då skickas frågan till finansministrarna eller ett EU-toppmöte.

Italien, Spanien och andra väntade mottagarländer ville å sin sida inte att alltför hårda krav ställdes på deras reformplaner.

En mycket svår fråga som återstod var krav på att följa rättsstatens principer för att få EU-stöd. Ungern och Polen motsatte sig sådana krav.

Men andra länder drev på för att införa ett rättsstatskrav. Bland dem fanns Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, Benelux och Österrike.

Före toppmötet hotade Ungerns premiärminister Viktor Orban med att lägga in sitt veto mot hela överenskommelsen om ett sådant krav fanns med.

Tekniskt måste brott mot rättsstatens principer kunna kopplas till ett enskild EU-projekt för att EU-stödet till projektet ska kunna dras in.

Kriterier behöver formuleras för vad som är brott mot rättsstaten. Kommissionen kan komma att lägga ett förslag inom någon vecka.

Under sitt fyra dagar långa möte hade EU-ledarna inte hittills diskuterat långtidsbudgeten 2021-2027 särskilt mycket. Några större förändringar i långtidsbudgeten väntades inte från Charles Michels förslag från den 10 juli.

Dock antogs många EU-ledare på mötet vilja ändra detaljer i olika kriterier för utbetalningar av till exempel olika jordbruksstöd eller annat.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.