Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

EUROPA: GRÖNA FÖRETAG GER VINSTMÖJLIGHETER - ANALYS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europas plan att återstarta ekonomin samtidigt som att minska sitt koldioxidavtryck ger vinstmöjligheter för investerare.

Det menar analytiker enligt Dow Jones.

Aktier inom företag som ägnar sig åt förnybar energi och klimatsmarta lösningar har stigit under året, till skillnad från olje- och gasföretag som har visat på en nedgång. Investerare sätter nu sina pengar på att miljövänliga företag kommer att dra nytta från EU:s ambitiösa förslag att stoppa miljöförstörandet till 2050. Något som även blocket försöker att baka in i sin nya återhämtningsplan.

EU-ledare ska träffas på måndagen för att försöka komma överens om det nya återhämtningspaketet, där vissa ledare även har förslagit att 30 procent av tillgångarna ska öronmärkas till klimatrelaterade ändamål.

Hur återhämtningspaketet kommer att bli utformat återstår dock fortfarande att se. Oavsett, menar fondförvaltare att planerna på att transformera ekonomin till en mer klimatvänlig sådan indikerar att tusentals miljarder euro investeras i förnybar energi, infrastruktur, transport och tillverkning över kommande tre decennierna.

I december kom EU-ledare överens om ett grönt avtal som innebär att eliminera netto gasutsläpp till 2050.

Analytiker hos Goldman Sachs Group uppskattar att detta avtal kommer att kräva upp mot 7.000 miljarder euro av investeringar.

"Företag som är exponerade till förnybar energi kommer helt klar att få mycket investeringar till sig" sade Andrea Carzana hos Columbia Treadneedle Investments, som kommenterade på ett flertal av miljövänliga företags aktieutvecklingar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.