Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

EVOLUTION: NÄRA FULL KAPACITET OCH MARGINALEN FORTSATT HÖG - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Evolution Gaming slog analytikernas marginalförväntningar för det åttonde kvartalet i rad. Föregående kvartal fick lönsamheten draghjälp av färre bord i drift, men nu har kapaciteten växlats upp igen.

"Covideffekten i det tredje kvartalet är betydligt lägre, nu opererar vi inte riktigt fullt men börjar närma oss full kapacitet och vi ser fortfarande att marginalen håller en bra nivå", säger vd Martin Carlesund till Nyhetsbyrån Direkt efter torsdagens rapport för det tredje kvartalet.

Under pandemiutbrottet tvingades bolaget dra ned på antalet bord i drift, vilket å ena sidan hämmade tillväxten i det andra kvartalet, men å andra sidan stärktes marginalen. Enligt vd:n är alltså kapaciteten nu på väg upp och han räknar med att antalet bord är tillbaka på "peak-nivå" igen under slutet av 2020 eller början på 2021. Huruvida nuvarande marginalnivå är hållbar över tid vill dock vd:n inte kommentera.

Evolution Gaming har en lång historik av att överträffa analytikernas förväntningar, och de senaste tre coronapräglade kvartalen har varit extra bökiga att få grepp om för experterna, men även för bolaget. Inför året satte Martin Carlesund upp en målsättning om att nå över 2019-års marginal på 50 procent. Med nio månader avklarade och en marginal på 61,5 procent så är det målet i hamn.

"Vi tyckte det var ett bra mål att stärka marginalen. Givetvis kan man med de siffror vi har i dag tycka att det var fel eller rätt, men jag är nöjd både med guidningen och resultatet", säger Martin Carlesund som menar att det ligger i sakens natur att profetior är svåra i Evolutions fall.

"Det svåra att ta in är att ett bolag av vår storlek växer 48 procent med en skalbar affärsmodell", säger han och menar att hävstången mellan tillväxt och lönsamhet blir så hög och att det är bättre att vara på den försiktiga sidan.

När handeln på Stockholmsbörsen inleddes på torsdagen steg aktien, men vände sedan till en nedgång. Rapporten överträffade analytikernas förväntningar på samtliga punkter, men samtidigt meddelade bolaget att de tyska intäkterna står för mellan 5-10 procent av de totala intäkterna, vilket var en något högre andel än de 5-7 procent som till exempel Paretos analytiker tidigare antagit.

Dessa intäkter kommer att påverkas av de tyska övergångsreglerna inför en omreglering i juli 2021. Enligt reglerna får operatörer som vill söka licens inte erbjuda bordsspel. På de totala intäkterna menar bolaget dock att övergångsreglerna kommer att ha en begränsad effekt.

Anledningen till att inte hela intäkten från Tyskland väntas raderas ut är att vissa intäkter kommer från det som klassas som slotspel, vilket kommer att vara tillåtet, dessutom antydde ledningen på rapportpresentationen att alla operatörer inte kommer att försöka få en licens 2021, vilket implicerar att vissa kommer att fortsätta erbjuda Evolutions livebord även under övergångsfasen.

Under morgonens rapportpresentation lugnades dock aktiemarknaden och kursen klättrade stadigt uppåt och var vid klockan 10 åter på plus med en uppgång på drygt 1 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.