Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-17

Experter: Så mycket höjer Fed räntan med

wysiwyg_image

Amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer höja styrräntan med 25 punkter onsdagen den 22 mars, trots den senaste tidens turbulens inom banksektorn. Det anser en stor majoritet av ekonomer som Reuters har tillfrågat. Ekonomerna är samtidigt delade i synen om sluträntan.

Marknadens prissättning inför det kommande mötet har varit en berg- och dalbana och har växlat från att förvänta sig en höjning med 50 baspunkter efter Fed-chefen Jerome Powells vittnesmål i förra veckan till en paus vid ett tillfälle efter att vissa regionala banker kollapsat.

Men förutsägelserna i Reuters enkät för mötet i mars höll i slutändan samma nivå som förra månaden, med 76 av 82 ekonomer som förutspådde en höjning med 25 punkter i linje med ränteterminerna, vilket skulle innebära att styrräntan skulle stiga till 4,75-5,00 procent.

Även om vissa svaranden var tveksamma till att ge en ränteutsikt efter mars, sade 56 av 64 ekonomer att det kommer att bli minst ytterligare en höjning med 25 baspunkter under det andra kvartalet, vilket skulle ta Fed Funds-räntan till en toppnotering på 5,00-5,25 procent, i linje med den föregående omröstningen.

De som svarade på en ytterligare fråga var nästan oense om riskerna med deras prognos för sluträntan, med en liten majoritet, 12 av 23, som uppgav att toppräntan kan bli lägre än de förväntade. I tidigare undersökningar har en betydande majoritet sagt att riskerna är snedfördelade mot en högre slutränta, skriver Reuters.