Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-17

Experternas nya fokus: Utdelningsbolag

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2018.

Bolag med hög direktavkastning och stabila sektorer ökar i popularitet bland Aktiespararens proffspejlare.

Ja, den slutsatsen kan vi dra efter att ha synat pejlingpanelens svar i den senaste undersökningen.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytikers säljråd: "Riskerna överväger"

De tillfrågade får i vanlig ordning titta in i spåkulan och ge oss deras framtidsvy. Fördelningen mellan de som tror på en stigande, fallande eller stillastående börs under de kommande två månaderna är i dagsläget jämnt fördelat.

38 procent av de tillfrågade tror att börsen står högre med 3 procent eller mer under de, 33 procent tror att börsen står lägre medan resterande 29 procent ser en sidledes börs framför sig.

Precis som vi skrev i föregående pejling så har mer defensiva sektorer ökat i attraktionskraft i takt med lite osäkrare makroklimat och sämre framtidsutsikter och vi har sett en tydlig sektorrotation där många placerare valt att sälja av verkstad till förmån för mer defensiva papper. Likaså våra pejlare.

SE ÄVEN: Aktiespararens analytiker tvekar: "Osäkert läge i utdelningsfavoriten"

Nu är det i stället den stabila och ocykliska läkemedelssektorn och bank som majoriteten tror kommer gå bäst nästkommande sex månaderna. Storbankerna har alla dragits med ned i den pengatvättsskandal som Danske Bank sedan tidigare är indragen i, vilket medfört fallande kurser.

Åsikterna går isär huruvida det negativa nyhetsflödet ska tas på allvar eller inte men nästan 25 procent har bank som favoritsektor och såväl Handelsbanken som Nordea återfinns bland aktierna som panelen helst vill sitta på under de nästkommande två månaderna. Bostadsoron har lugnat sig och direktavkastningen är attraktiv för samtliga storbanker, det gör läget intressant att köpa på rådande svaghet.

MISSA INTE: Analytikern trycker på köpknappen: "Säker aktie i stormig tid"

Vilken aktiemarknad blir vinnare på sex månaders sikt ur ett globalt perspektiv? Här toppar Sverige fortsatt med 24 procent av rösterna. Tillväxtmarknader har haft ett jobbigt år men nu kanske det vänder?

Åtminstone ser panelen möjlighet till bottenfiske där bland annat 15 procent tror att Afrika och Mellanöstern ska överprestera gentemot andra geografiska marknader. Lika många ”bettar” på Asien som vinnare medan 5 procent vardera tror på Latinamerika och Östeuropa. USA har uppenbart tappat sin glans, om än tillfälligt, med enbart 10 procent av rösterna

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.