Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-08

Experternas råd till Teslas aktieägare

wysiwyg_image

Teslas aktie rusade med 11 procent i natt sedan Elon Musk avslöjat planerna på utköp från börsen.
– Om aktien går upp mot 420 dollar som han har indikerat att ett utköp kan handla om tycker jag man ska sälja på stört, säger Erik Lidén, investeringsansvarig vid Insiderfonder och en av Sveriges ledande experter på insiderhandel.

Teslas aktie rusade med 11 procent i natt sedan Elon Musk avslöjat planerna på utköp från börsen.

”Överväger att köpa ut Tesla för 420 dollar per aktie. Finansiering säkrad”, skrev Elon Musk på Twitter på tisdagen.

Utköpet – motsvarande 640 miljarder kronor – skulle bli det största hittills i världen.

– Om aktien går upp mot 420 dollar som han har indikerat att ett utköp kan handla om tycker jag man ska sälja på stört. Risken att det inte ligger sanning i budplanerna eller att de överhuvudtaget skulle bli av är inte försumbara. Att någon annan än Musk skulle vara intresserad av ett utköp håller jag inte för sannolikt, säger Erik Lidén, investeringsansvarig vid Insiderfonder och en av Sveriges ledande experter på insiderhandel.

Börsanalytikerns råd till svenska aktieägare i Tesla

Det var inte bara blankarna som togs på sängen av Teslagrundaren Elon Musks besked på twitter i går kväll. Elon Musks oväntade drag skapar också oro bland lojala aktieägare.

Att aktien igår inte stack iväg mer än halvvägs till den indikerade budnivån 420 dollar beror på att läget är osäkert också i budprocessen, understryker Dag Rolander, senioranalytiker på Aktiespararen.

 –  Den som köpt aktien som en chansning på att Elon Musk ska vinna mot blankare och belackare på aktiemarknaden gör klokt i att i detta läge ta hem minst halva vinsten, säger Rolander.

LÄS OCKSÅ: Avvakta med Mekonomen

Teslas aktie hade vid tidpunkten för Musks utspel redan börjat stiga på, sedan Financial Times rapporterat att den saudiska statens investeringsfonden gått in i bolaget.

Miljardsmäll för blankarna

Men Musks tweet fick aktien att rusa fram tills den handelsstoppades. Då hade Tesla stigit med 11 procent. För blankarna, som spekulerar i nedgång för aktien, beräknas smällen till en miljard dollar.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsraketen om ödesåret

I flera meddelanden på twitter försäkrade Musk att inga aktieägare ska sättas på pottkanten, även om Tesla lämnar börsen.

”Min förhoppning är att alla nuvarande investerare stannar hos Tesla, även om vi är privata”.

 Musk förklarade också att han avser att skapa en speciell fond som ska göra det möjligt för aktieägarna att behålla sina positioner i Tesla.

 "Jag är supertacksam mot aktieägarna och kommer att försäkra aktieägarnas välgång i alla scenarier”.

Erik Lidén är aningen konfunderad kring Elon Musks sätt att kommunicera ut sina planer.

– SEC (USA:s myndighet för tillsyn över handeln med värdepapper) har tidigare signalerat att det är okej att kommunicera via Twitter om det är från en talesperson för bolaget. Musk är ju vd och dessutom största ägare, men här gäller det inte vilken företagsinformation som helst utan ett eventuellt bud på bolaget. Den typen av information ska enligt regelverket kommuniceras på ett särskilt sätt och där är i bästa fall ett tveksamt sätt att kommunicera om det och i värsta fall ett brott mot börsreglerna, säger Erik Lidén och fortsätter:

– Musk är en spännande entreprenör men rör sig med sin kommunikation via Twitter i gråzonen för vad som är moraliskt försvarbart, säger han.

Erik tror att Elon Musks agerande kan vara en markering mot blankarna.

– Med tanke på att över 20 procent av aktierna i Tesla är utlånade till blankare så behöver man inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att tro att hans utspel via Twitter syftar till att få blankarna att svettas. I så fall kan det eventuellt röra sig om marknadsmanipulation och det är straffbart.

SE ÄVEN: Frågorna och svaren på Tesla-gåtan

"Ser sannolikheten som relativt liten”

Det finns många utestående korta positioner i aktien, konstaterar corporate finance bolaget Jarl Securities i sitt morgonbrev:

”En fortsatt uppgång kan drivas på av investerare som stänger dessa positioner. Frågan som gnager är nu om Musk gör verklighet av sin tweet…Vi ser sannolikheten som relativt liten.”

 Samtidigt som Tesla presenterar allt djärvare expansionsplaner kämpar bolaget med stora förluster och skulder.

– För de närmaste åren planerar Elon Musk för fortsatt hög tillväxt under dålig lönsamhet. För att kunna genomföra det krävs finansiering inte minst från nya och gamla aktieägare. Projektet är våghalsigt eftersom traditionella bilföretag, och nya kinesiska, är på väg åt samma håll som Tesla med stenhård konkurrens om ett par år som följd, säger Dag Rolander och tillägger:

– Gårdagens utspel från Elon Musk visar att han bedömer att det är lättare att attrahera nytt kapital i en privat miljö än på börsen där såväl han själv som bolaget granskas dagligen och inte sällan utsätts för kritik.

Författare Joel Holm