Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-18

Extrastämma i pressad nischbank

Resultatet av att ha gjort för lite och för sent, så kan läget i nischbanken Collector sammanfattas.

Den 17 februari höll Collector AB extra bolagsstämma med anledning av att styrelsen i Collector har beslutat att göra en extra kreditförlustreservering om 800 MSEK, nedskrivningar om 150 MSEK av aktiverade IT-investeringar, vilket inte påverkar bolagets kapitalbas och skall genomföra en garanterad företrädesemission om 1000 MSEK.

Bolagets VD Martin Nossman presenterade styrelsens förslag om bemyndigande för styrelsen att besluta om en nyemission av stamaktier med företrädesrätt för aktieägarna samt bakgrunden. Därtill redogörelse av Q4 för 2019 och kommande strategi att renodla och att fokusera på lönsamhet och resultat.

Bolånedelen läggs ned. Collector Venture skall säljas och Colligent Inkasso AB har redan sålts för 240 MSEK på skuldfri basis.

Aktiespararnas representant Mikael Briland, återgav vad Collector tidigare kommunicerat vid årsstämman i april 2019. Beträffande kreditförluster då angivna till 1,4% varav 0,3% utgjorde framtida reserveringar. Detta återupprepades så sent som i Q3 rapporten för 2019. Det påmindes om det upptagna AT1 obligationslånet om 500 MSEK för att balansera upp totala kapitalrelationen som sjunkit ned till 13,7% till stor del har orsakats av inköpet av tre stycken förfallna portföljer gjorda av Colligent Inkassso, då dessa måste tas upp till 150% som kreditförluster. Av det anförda så uppfattas orsaken till extrastämman som förvånande då inget enligt bolaget avvikande har uppstått beträffande kreditförluster varken på företags- eller privatlånesidan. Men enligt bolaget skall reserveringen ses som en numera konservativ syn och för att förstärka upp totala kapitalrelationen till 15,8% från låga 13,3%.

Aktiespararnas representant ansåg att den nu uppkomna situationen i Collector var resultatet av att ha gjort för lite och för sent, precis det IFRS9 vill råda bot på. Syftet med IFRS9 är att bidra till att förbättra bankernas hantering av kreditrisker, genom att öka transparensen när det gäller kvaliteten på bankernas tillgångar och deras kreditrisker samt minska de konjunkturförstärkande tendenserna, genom att kreditförluster redovisas tidigare. Detta borde Collectors ledning och styrelse anpassat sig till tidigare.

Bevakare och skribent: Mikael Briland

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.