Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-12

Få friska fläktar på Systemairstämman

wysiwyg_image

Nöjda storägare gjorde Systemairstämman till en lugn tillställning. Vd Roland Kaspar presenterade stolt en ny aggregatplattform och en handhållen manöverenhet. Men vd vågade inte sia om  hur länge högkonjunkturen  ger koncernen draghjälp.  

Innan årsstämman visade bolagsledningen stolt upp det nya teknikcentret i Skinnskatteberg. Med den modulära aggregatplattformen (Geniox) ska man nå skalfördelar och samordning.

En egenutvecklad, handhållen styrenhet ska göra det möjligt att enkelt fjärrstyra ventilationsanläggningarna. Totalt har Systemair nio teknikcenter och 25 produktions-anläggningar.

Systemairs ledning sätter stor tilltro till effektiv produktion i en ny produktions-anläggning i Turkiet på totalt 128 000 m2 som ska leverera till bland annat Mellanöstern.

På årsstämman deltog 83 aktieägare. Drygt 88 procent av rösterna var representerade, något som stämmoordföranden, tillika bolagets huvudägare och styrelseordförande Gerald Engström, uttryckte stor belåtenhet över.

Styrelsen omvaldes och utdelningen bibehölls på 2 kronor Vidare beslutade stämman att öka ledningens rörliga ersättning till 40 procent. För fullt bonusutfall förutsätts emellertid att samtliga resultatparametrar inom lönsamhet och kapitalbindning är uppfyllda.

Strategin ligger fast. Lönsamheten ska öka genom fortsatta förvärv, flytt av produktion till redan befintliga anläggningar och samordning av produktutveckling.

Förhoppningsvis ökar ledningen framöver tempot i förbättringsarbetet. Aktiekursen har, med vissa undantag, rört sig runt 100-kronorsnivån de senaste sex åren. Med en direktavkastning på ca 2 procent och utan ökning av lönsamheten har det inte varit rusning efter aktien.

Under det första halvåret i år sjönk Systemairs aktiekurs från ca 125 kronor till att att handlas under 100 kronor i början av sommaren.

Men den negativa kurstrenden vände under den senare delen av augusti. Sedan den 20:e augusti har Systemairs aktiekurs successivt ökat och kvartalsrapporten fick kursen att stiga med hela 7 procent till 112 kronors-nivån.

Rapporten som offentliggjordes på stämmodagen 30 augusti överträffade förväntningarna på flera områden.  

Systemair har god draghjälp av en stark Euro.  Nästan en tredjedel av försäljningsökningen  under  senaste kvartalet, 3 procentenheter av totalt 9,6 procent, var hänförlig till den starka Euron.

Den högsta tillväxten finns i Östeuropa (18 procent), följt av Västeuropa (10 procent) och Norden (6 procent).

På flera av Systemairs marknader råder ett starkt konjunkturläge. Någon bedömning av hur länge konjunkturbilden håller i sig vågade vd Roland Kaspar dock inte göra på stämman.

Författare och bevakare: Lennart Sundstedt

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.