Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-24

Fagerhult Group – ett av Europas ledande belysningsföretag

wysiwyg_image

Fagerhuset – stämmolokal för årets bolagsstämma Fagerhult Group AB

 

Bolagsstämma för Habobaserat företag Fagerhult Group AB ägde rum den 23 juni. Bolaget var tvunget att på grund av Corona smittan ändra både datum och plats för genomförandet. I kallelsen aviserade man att bolaget har för avsikt att hålla stämman i enklast möjlig form och aktieägare fick information om hur man bör agera både före, under och efter bolagsstämman. Koncernens chef, Bodil Sonesson, skulle inte hålla VD talet och kommer att vara tillgänglig för frågor via telefon.

Fagerhult hade under första kvartal 2019 slutfört sitt största företagsförvärv någonsin. Bolaget förvärvade Italienska iGuzzini och blev ett av Europas ledande belysningsföretag. Nettoomsättningen för Fagerhult gick från 5,6 miljarder till 7,8 miljarder kronor. Bolagets revisor PWC berättade via länken att man hade särskild granskning av IGuzzini förvärvet och att inga oenigheter hittats.

Styrelsens ordförande, Jan Svensson, förklarade att bolaget inte kommer göra utdelning enligt tidigare förslaget. ”Marknaden har informerats om det indragna förslaget i april. Styrelsen kommer hålla koll på utvecklingen och kan sammankalla extra bolagsstämma om förutsättningarna för att lämna utdelning för 2019 skulle uppkomma.”

Stämman omvalde Jan Svensson, Eric Douglas, Cecilia Fasth, Morten Falkenberg, Annica Bresky och Terese Enander som styrelseledamöter.

Ordföranden för stämman berättade att ett förslag från en aktieägare hade inkommit via mejl. Aktiespararnas representant Paradzik bad om redogörelsen av förslaget och fick svaret från Svensson om att aktieägaren vill att ersättning till styrelsen inte skulle utgå som fastersättning utan att man skulle se över möjlighet till att koppla aktiekursens utveckling till styrelsens ersättning. Ordföranden berättade att han skulle lämna förslaget till valberedningen för vidareutredning.

Under punkten val av valberedning lämnade Aktiespararnas representant förbundets åsikt om att valberedningen skal primärt utses av stämman och inte genom Q3 modellen. Paradzik berättade även att Aktiespararna vill att det ska finnas representant i valberedningen som inte representerar någon av de tre/fyra största aktieägare.

Stämmoordförande Jan Svensson tackade för synpunkterna och lovade framföra dem till både storägare, styresen och valberedningen.

Stämman, som i år ägde rum på Fagerhuset (se bilen), besöktes av 8 tappra aktieägare och avslutades efter 30 minuter.

 

Författare, fotograf och bolagsbevakare: Edin Paradzik

 

 

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.