Du är här

2017-09-05

Fallande USA-räntor

wysiwyg_image

USA-räntorna sjunker och dollarn tappar i tisdagens asiatiska handel efter att den amerikanska marknaden hållit helgstängt på måndagen.

Oron över söndagens kärnvapentest i Nordkorea håller i sig och får investerare att söka sig till säkrare tillgångar.

Enligt Nordkorea handlade det om en avancerad vätebomb anpassad för en ballistisk robot och vid ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen sade USA:s ambassadör till FN, Nikki Haley, att Nordkorea "ber om krig".

"Bara de starkaste sanktionerna kommer att göra det möjligt att lösa detta problem genom diplomati", sade hon.

Timmar efter att Nikki Haley hade uttalat sig rapporterade den Seoul-baserade tidningen Asia Business Daily att Nordkorea förbereder sig för att skjuta upp en interkontinental ballistisk robot före lördag.

Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In uppgavs ha kommit överens om att "maximera trycket på Nordkorea genom att använda alla tillgängliga medel".

I ett telefonsamtal med Moon på måndagen sade Trump att han "i princip" skulle stötta om Sydkorea satte starkare krigsspetsar på sina robotar för att öka sin motståndskraft mot Nordkorea.

Sydkorea genomförde under natten ännu en militärövning.

I söndags ville USA:s president inte utesluta militära åtgärder mot Nordkorea. På frågan om USA skulle attackera Nordkorea blev svaret att "vi får se".

Tidigt på tisdagsmorgonen är den tioåriga USA-räntan ned med 4 punkter till 2,13 procent, från svensk stängning i fredags.

I eftermiddag publiceras industriorderingången för juli, de veckovisa detaljhandelssiffrorna och Fed-guvernören Lael Brainard talar The Economic Club i New York.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen är ned och yenen har stärkts mot dollarn.

Nikkei tjänste-PMI augusti steg marginellt till 51,9 i augusti, från 51,8 i juli.

Även Kinas Caixin PMI för tjänstesektorn steg, till 52,7 i augusti, från 51,5 månaden före.

Klockan 6.30 lämnar Australiens centralbank, RBA, räntebesked. Samtliga 27 analytiker som tillfrågats av Bloomberg News räknar med att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109:31 mot yenen, jämfört med 109:61 på måndagseftermiddagen. Euron är å sin sida stabil strax över 1:09 mot dollarn.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

På tisdagen europeiska makroschema finns bland annat tjänste-PMI för augusti från en rad länder och detaljhandel från Storbritannien.

Här hemma släpper Silf/Swedbank sitt tjänste-PMI för augusti klockan 8.30.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.