Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-08

Faller – på vinstbesvikelse

wysiwyg_image

Ericssons vd Börje Ekholm upprepar att lönsamhet är prioriterat framför tillväxt på kort sikt.

"Vårt jobb och ansvar är att bygga upp Ericsson för att vara framgångsrikt på lång sikt. På kort sikt kommer vi att prioritera lönsamhet framför tillväxt. En sund lönsamhet är grunden för långsiktig framgång och ger oss frihet och resurser att investera långsiktigt", säger Börje Ekholm i en kommentar enligt pressmeddelandet inför onsdagens kapitalmarknadsdag.

Vidare uppger Ericsson att varje portföljområde har ett tydligt fokus. Inom Networks ökar företaget sina FoU-investeringar för teknik- och kostnadsledarskap.

Inom Digital Services fokuserar Ericsson på att nå break-even genom att ställa om till mjukvaru-ledda lösningar och anpassa kostnadsbasen.

Inom Managed Services pågår en genomgång av kontrakt och investeringar i automatisering har påbörjats. I tillägg kommer ett strukturerat tillvägagångssätt för teknik- och affärsinnovationer över tiden att leda till ny tillväxt inom Emerging Business.

"I denna första fas av strategigenomförande ligger fokus på att förenkla och stabilisera verksamheten. En förenklad företagsstruktur och organisation har införts. Takten i kostnadsreduktionsaktiviteter har ökats och resultat från detta och genomgång av kontrakt är redan synliga", skriver bolaget.

Bolaget tar även steg för att investera i framtida tillväxt när branschen övergår till 5G.

"5G är inte bara ett ytterligare G. Även om vi inte planerar för betydande 5G-försäljning före 2020, är vi övertygade om att det kommer att skapa värde för våra kunder inom deras mobila bredbandsverksamhet, vilket gör det möjligt för dem att hantera mycket hög tillväxt i nättrafiken", uppger Börje Ekholm.

Aktien tappar

Samtidigt flyttar Ericsson fram målet för när bolaget ska nå 12 procents rörelsemarginal - till efter 2020, jämfört med det nuvarande målet på 2019, rapporterar Dagens Industri.

2020 är målet en rörelsemarginal på 10 procent.

Beskedet fick Ericssons aktie att tappa mark. Klockan 16.00 var Ericsson B-aktien ned runt 3,3 procent.  

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.